Dosko Sint-Kruis zet doorgedreven jeugdwerking verder en doet slecht twee gerichte transfers

Keeperstrainer Yves Defoor, T1 Tom Ruytinx, nieuwelingen Jonathan Mascaux en Cedric De Graeve en T2 Pieterjan Clincke bereiden gedreven het nieuwe kampioenschap voor. © (Foto JPV)
Redactie KW

Als we voorzitter Filip Van Gheluwe vragen hoe zijn prognoses luiden dan vat hij kort en kernachtig samen: “Laat ons maar een gevestigde waarde blijven in derde provinciale en onze bloeiende jeugd verder alle doorstroommogelijkheden verlenen. Ik hunker naar de tijd voor corona waar we, in alle vriendschap, derby’s betwistten tegen Male, Daring Brugge, Lissewege en noem maar op. Die topzondagen komen nu eindelijk terug.”

Tom Ruytinx werd ingehaald als assistent maar kreeg een jaar later de volle verantwoordelijkheid. De T1 werd gekoppeld aan de terugkerende Pieterjan Clincke, die als hoofdcoach de titel veroverde met HO Oedelem. Tom Ruytinx is een aangespoelde Limburger die dag en nacht met het spelletje bezig is en de ambities van zijn voorzitter in twee woorden resumeert: “Verstandig blijven! We beschikken over een jong maar degelijk geheel. Onze prille spitsen missen ervaring, dus trokken we er eentje aan die het klappen van de zweep kent. In onze eerste bekermatch, op bezoek bij Jong Vijve, deed Jonathan Mascaux al twee keer de netten trillen. Naast concretiseren zal hij teven zijn jeugdige teamgenoten begeleiden.

Cedric De Graeve keert terug naar de schaapstal na een verblijf van drie seizoenen bij HO Oedelem. Hij fungeert als aanvallende middenvelder. Fysiek staan we nog niet op punt. We hervatten de oefensessies begin juli en speelden de eerste weken geen enkele wedstrijdvorm. De groep lag immers veel te lang stil. We trainden op techniek, stabiliteit en kracht. Nu pas bouwen we doelgericht op. Wat de competitie betreft mag alles maar moet niets. Bekijk onze eerste duels: we komen uit tegen stuk voor stuk rivalen die laten horen dat ze willen promoveren. Wij bekijken het week per week. Arber Morbina bergt de voetbalschoenen op en kapitein Benjamin Van Speybrouck is aan het bouwen en zal allicht een sabbatjaar inlassen. We beschikken over voldoende talent om één en ander op te vangen.”

Van doelman naar spits

Jonathan Mascaux debuteerde als keeper bij Club Brugge, Varsenare en Jabbeke. “Bij Jabbeke schakelde ik over van doelman naar spits en haalde de A-kern. Zerkegem en Daring Brugge waren mijn volgende uitdagingen. Nu wil ik bij Dosko als goalgetter fungeren. In Sint-Kruis wilden ze me echt en contacteerden me al in het verleden. Op die momenten had ik net bijgetekend. Nu waren ze er heel vroeg bij. Er volgden ettelijke gesprekken met de hoofdcoach en die legde me van naaldje tot draadje uit wat hij van mij verlangt. Naar verluidt bulkt het hier van individueel talent maar wordt wat ervaring gemist. Laat mij dus maar mijn routine in de weegschaal gooien. Het loopschema dat we meekregen heb ik tot op de letter gevolgd. Ik kon mijn eerste negentig minuten zonder moeite volmaken.”

Cedric De Graeve doorliep alle jeugdrangen bij Dosko, haalde de eerste ploeg, maar trok vervolgens naar Hoger Op Oedelem. Daar kroonde hij zich tot kampioen onder leiding van Pieterjan Clincke, zijn huidige T2. “Ik wilde eens andere lucht opsnuiven maar nu ben ik content weer thuis te komen. Het werd een leuk weerzien met oude bekenden en van de andere nieuweling Jonathan Mascaux hoorde ik niets dan positieve geruchten. Zelf voetbal ik kort achter hem, het zou leuk zijn enkele assists aan te bieden. Ambities? Laat me maar proberen een vaste stek af te dwingen bij een geheel dat top vijf mag nastreven.” (JPV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier