Peter Verplancke over de plannen met KM Torhout B: “Volledig met eigen jeugdproducten”

Peter Verplancke is persverantwoordelijke bij KM Torhout. (foto JS) © Johan Sabbe
Sam Bracke
Sam Bracke Sportredacteur KW

KM Torhout start vanaf volgend seizoen een B-ploeg in vierde provinciale. Zo wil de club een perspectief geven aan jeugdspelers waarvoor het nationale voetbal te hoog gegrepen is. “Het initiatief wordt positief onthaald”, aldus Peter Verplancke.

De B-ploeg is een initiatief van zowel het hoofd- als het jeugdbestuur. “Ik had het vorig seizoen al eens voorgesteld aan voorzitter Dick D’Hoore, maar toen was er nog niet voldoende tijd om het project volledig uit te werken”, legt persverantwoordelijke Peter Verplancke uit. “Dit jaar is er wel over de mogelijkheden en de doelstellingen gebrainstormd, waardoor we nu dus deze stap kunnen zetten.”

“De meesten die ik hierover al sprak, waren heel positief over het initiatief. Veel jeugdspelers zullen blij zijn dat ze op die manier in Torhout kunnen blijven voetballen. Het gaat dan vooral over de gewestelijke U21, want die moesten vroeger altijd uitkijken naar een andere provinciale ploeg.”

“Verder zullen ook jeugdspelers die worden opgeleid voor de A-ploeg, maar uiteindelijk moeten afhaken, terecht kunnen bij de B-ploeg. Op voorwaarde dat ze dat willen natuurlijk, want er zullen ook spelers zijn die liever hun kans wagen in eerste of tweede provinciale. Dat is natuurlijk hun goed recht.”

Het is de jongste jaren een trend om met een B-ploeg te beginnen. Veel andere West-Vlaamse ploegen zetten al de stap, maar dat is vaak met wisselend succes. Veel B-ploegen hangen steevast onderin in vierde provinciale. “Dat is een scenario dat wij willen vermijden”, maakt Peter duidelijk. “Onze jeugdopleiding is van uitstekende kwaliteit en dus zullen we op een kwalitatieve doorstroming kunnen rekenen. Dat is onze grote troef.”

Promoveren

Er wordt volop gewerkt aan een kern voor KM Torhout B. De technische staf ligt al vast. “De huidige trainer van de B-beloften, Aaron Vanthournout, en de huidige trainer van de U21, Yves Carette, zullen samen de ploeg leiden. Kris Defreyne zal verder kijken voor de invulling van de spelerskern. De gesprekken zijn volop bezig.”

Op langere termijn hoopt KM met zijn B-ploeg naar derde of misschien zelfs tweede provinciale te promoveren. “Het is niet de bedoeling om jaren in vierde te blijven spelen, maar het is ook niet de bedoeling om spelers bij andere ploegen weg te halen. We willen het volledig met Torhoutse jeugdproducten doen. Ook spelers die hun opleiding in Torhout hebben genoten, maar nu ergens anders spelen, zijn zeker welkom om terug te keren”, besluit Peter Verplancke. (Sam Bracke)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.