Sparta Dikkebus heeft met Dikke Bas eigen mascotte

Mascotte Dikke Bas in het gezelschap van een aantal jeugdspelertjes en jonge supportertjes va Sparta Dikkebus. © EG
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

Buffalo Ben, Super Zèbre, het Ketje, de drie beren van Jan Breydel en noem maar op. De mascottes maken deel uit van het voetballandschap. Ook Sparta Dikkebus heeft met Dikke Bas nu zijn eigen mascotte. “Een leuk extraatje voor onze jeugdspelertjes”, vertelt bedenker Davy Vervisch.

In lagere afdelingen vinden we er geen. Sparta Dikkebus uit derde provinciale A heeft er sinds vorige zondag wel eentje. Dikke Bas verwelkomt de bezoekers en is present tijdens verschillende activiteiten. Blijkbaar heeft Dikke Bas ook de spelers van het eerste elftal gemotiveerd, want Sparta Dikkebus won vorige zondag met 6-1 van Roeselare Daisel.

Het idee van een ploegmascotte ontstond bij houthandel VC Wood op de Industriezone in Ieper. “We wilden Sparta Dikkebus iets extra’s geven”, vertelt zaakvoerder Davy Vervisch. “Bij Dikkebus lopen 160 jeugdspelertjes. Voor hen is een mascotte een leuk extraatje. Het is ook mooi meegenomen als een mascotte in de thuiswedstrijden de supporters verwelkomt en bij de aftrap mee het veld opgaat.”

Ontwerper

Ontwerper van Dikke Bas is Ivory Dehaene (21) uit Elverdinge die modetechnologie aan de Hogeschool Gent volgt en als jobstudent werkt bij VC Wood. “Ik ben met Dikke Bas niet aan mijn proefstuk toe, want ik heb ook nog gewerkt voor Kostumation theaterbureau in Elverdinge”, vertelt Ivory. “Daar worden ook pakken gemaakt voor allerlei gelegenheden. Door Davy Vervisch kreeg ik de gelegenheid om Dikke Bas te ontwerpen, uiteraard in de kleuren van Sparta Dikkebus.”

Het volledige pak van Dikke Bas weegt zowat 20 kg en kost ongeveer 1.000 euro. De persoon in het mascottepak is Glenn Verfaillie, entertainer bij Sparta Dikkebus, die ook wel eens zijn zangtalenten bovenhaalt in de kantine, meestal na een overwinning en een paar extra pintjes. Sparta Dikkebus heeft er alvast een leuk extraatje bij.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.