25 bezwaren tegen nieuw voetbalstadion voor Cercle Brugge in Sint-Pieters

Erik Ver Eecke van de vzw Groen: “Waardevolle poldergrond dreigt verloren te gaan.”© Davy Coghe
Erik Ver Eecke van de vzw Groen: “Waardevolle poldergrond dreigt verloren te gaan.”© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De vzw Groen, 21 particulieren en drie grondspeculanten hebben bij de Raad van State een bezwaarschrift ingediend tegen het lichtjes aangepast gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (grup), dat de weg moet vrijmaken voor bedrijventerreinen en een nieuw voetbalstadion voor Cercle. De Vereniging reageert met gemengde gevoelens. Voorzitter Vincent Goemaere zegt: “We staan open voor alle initiatieven en rekenen op een duurzame oplossing voor Cercle.”

Op de allerlaatste dag van een termijn van zestig dagen, hebben 25 belanghebbenden een aangetekende brief verstuurd naar de Raad van State, met een bezwaarschrift tegen het ‘geremedieerd’ grup voor de Blankenbergse Steenweg. Vorig jaar maakte de Raad van State brandhout van de omvorming van 100 hectare landbouwgrond in Sint-Pieters naar recreatiezone en industriegebied. Daarmee wou Vlaanderen de nood aan bedrijventerreinen en een voetbalstadion lenigen.

Groene buffer

In januari wijzigde Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir lichtjes het grup. Het nieuwe plan voorziet nu een parkeertoren in plaats van een gewone parking, waardoor slechts tien procent van de grond gebruikt wordt als parkeerzone. Bovendien werd de groene buffer tussen stadion en weiden verdubbeld tot 60 meter.

Op 16 februari verscheen de beslissing van de Vlaamse Regering in het Staatsblad. Daarna volgden 60 dagen openbaar onderzoek, waarin alle partijen bezwaar konden aantekenen. Op vrijdag 16 april verstreek die periode.

Erik Ver Eecke, de voorzitter van de vzw Groen, bevestigde ons dat zijn natuurvereniging bezwaar ingediend heeft: “Professoren waarschuwen onze samenleving voor het gevaar dat het dicht bevolkte Vlaanderen onleefbaar wordt als we zo verder kwistig omspringen met onze open ruimte.”

“Jonge landbouwers vragen meer ruimte om hun voortbestaan te verzekeren. De 80 ha bedreigde gronden aan de Blankenbergse Steenweg behoren tot onze vruchtbaarste poldergronden en de functie landbouw moet daar prioritair behouden blijven voor een essentiële korte keten economie, met de productie van gezonde voeding in eigen streek. Dit mooie, unieke polderland moeten we vrijwaren en liefhebben, niet vernietigen. Het streven van de Stad om twee voetbalstadions te realiseren op twee locaties is een buitensporige verkwisting van de resterende open ruimte. De Jan Breydel-site biedt de beste oplossing voor beide ploegen.”

Twee ondernemers, die jaren geleden een optie genomen hebben op landbouwgronden, hebben ook bezwaar aangetekend bij de Raad van State. Het gaat om de holding Bremhove van Joris Ide en projectontwikkelaar Novus van Luc Descheemaecker. Zij willen verhinderen dat landbouw- gronden goedkoop onteigend worden, ze willen die percelen met winst doorverkopen als duurdere bedrijventerreinen. In het grup staat dat de West-Vlaamse Intercommunale de gronden mag onteigenen. Dat levert de boeren en grondeigenaars amper 4 euro per m² op, terwijl de speculanten de boeren het drievoudige beloofden en nadien bouwrijpe industriegrond aan 200 euro per m² willen verkopen.

FC Antwerp

En dan is er nog Paul Gheysens van bouwgroep Ghelamco en voorzitter van voetbalclub FC Antwerp. Hij heeft via de nv Eneman landbouwgrond op Sint-Pieters in zijn bezit en diende ook bezwaar in. Eerder al dwarsboomde hij de vroegere plannen van Club Brugge voor een nieuw stadion in Sint-Pieters. Wil hij net als de twee andere grondspeculanten enkel de prijs opdrijven?

De bezwaarschriften vertragen het dossier met een jaar. Pas begin volgend jaar zal de Raad van State zich uitspreken. Urbanisatieschepen Franky Demon is zwaar ontgoocheld: “Het plan werd nochtans naar parking en buffering goed aangepast. Ik blijf geloven in de rechtsstaat en hoop dat deze keer de auditeur en de Raad van State de herbevestiging bekrachtigen. Dit bezwaarschrift is een tegenslag voor het voetbal en de Brugse economie.”

“Wie dit doet, heeft het niet goed voor met de ontwikkeling van de regio. Ik wil blijven praten met iedereen, maar weet niet goed meer wat te zeggen aan de onderhandelingstafel. Voor sommige grondeigenaars is het glas nooit halfvol maar altijd half leeg…”

Hoe reageert de voorzitter van Cercle? Die was altijd al een koele minnaar van een nieuw, kleiner voetbalstadion langs de Blankenbergse Steenweg. Vincent Goemaere: “Het recente nieuws bevestigt onze bezorgdheid: het kan nog jaren duren vooraleer er een stadion kan worden gebouwd op deze locatie. We staan altijd open voor alternatieve voorstellen en willen graag constructief samenwerken met alle betrokken partijen, zodat een structurele oplossing kan worden gevonden voor de twee Brugse voetbalploegen.”

Clubstadion

”Vorige week namen we ook kennis van de start van het openbaar onderzoek bij de omgevingsvergunningsaanvraag van Club voor een nieuw stadion op Jan Breydel. Hoewel we alle begrip hebben voor het enthousiasme van Club om een nieuw stadion te bouwen, vragen we om niet uit ons huis te worden geschopt voordat er een haalbare, eerlijke en duurzame oplossing is voor Cercle. Dit is nog steeds niet het geval. Ons team onderzoekt de impact van de aanvraag van Club op de activiteiten van Cercle en op de omgeving van de Jan Breydel-site.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier