Eindejaarsrapport in eerste provinciale: hoe doen Sassport Boezinge, KSV Diksmuide en KSV Veurne het tot nu toe?

Dylan Vanhaverbeke. © VDB
Redactie KW

In eerste provinciale is het seizoen halfweg. Hoog tijd dus voor een evaluatie van de drie eersteprovincialers uit ons lezersgebied. Twee van de drie wisselden al van trainer en dat leverde resultaat op. Sassport Boezinge A en KSV Diksmuide A prijken op plaatsen twee en drie. Voor KSV Veurne wordt het na de titel van vorig jaar een strijd om het behoud.

Sassport Boezinge A (tweede plaats)

Ons oordeel: Sassport Boezinge A mag tevreden terugblikken op de heenronde. De oranjehemden toonden zich vaak een moeilijk te ontwrichten geheel. Met slechts negen tegengoals in 15 matchen is het veruit de minst gepasseerde verdediging. Ook de stevige thuisreputatie valt op, enkel tegen Diksmuide gebeurde een kleine uitschuiver (0-1). Naast de lijnen viel er wel het een en ander te beleven: de zaak-Blankenberge en het vertrek van trainer Angelo Paravizzini zorgden voor wat stress in de bestuurskamer. Uiteindelijk is de rust volledig teruggekeerd en heeft de club met de nieuwe trainer Dylan Vanhaverbeke de wind in de zeilen. Als de inhaalmatch tegen RC Waregem op 8 januari gewonnen wordt, dan komt Boezinge mee aan kop samen met Wevelgem.

Het oordeel van de trainer: Dylan Vanhaverbeke debuteerde officieel pas tegen Jabbeke en haalde in zijn eerste drie matchen zeven op negen. “Dit had ik ook voor ogen”, zegt hij. “Achteraf hadden we altijd negen op negen moeten pakken, het puntenverlies tegen hekkensluiter Jabbeke was onnodig. Al heb ik daar wel weerbaarheid gezien na een 2-0-achterstand. Onze zege in de inhaalmatch tegen Blankenberge was heel belangrijk. Een solide prestatie tegen een heel sterke ploeg. We misten nochtans heel wat sleutelspelers en een aantal spelers waren niet honderd procent. Het belooft veel goeds voor na Nieuwjaar. Nu hebben wij de kortste winterstop van allemaal, want op 8 januari volgt een nieuwe uitdaging tegen RC Waregem. Donderdag zijn we opnieuw begonnen met de trainingen. Verder verwacht ik de spelers op 3 en 5 januari, waardoor we drie trainingen in de benen hebben in aanloop naar dat duel. Januari en februari worden beslissend. Als we daarna nog bovenin meedraaien, is eindronde het absolute minimum. Ik ben alleszins ambitieus om een stap hogerop te zetten”, aldus de coach wiens intentie het is om te blijven. Hij laat ook nog weten dat Chateau, Laevens, Cornette en Delva bijtekenden. (API)

Benny Jonckheere.
Benny Jonckheere. © VDB

KSV Diksmuide A (derde plaats)

Ons oordeel: Met 2 op 9 begon KSV Diksmuide teleurstellend aan het seizoen, waarna Allan Deschodt de eer aan zichzelf hield en opstapte. Via een iets diplomatischere aanpak kreeg Benny Jonckheere alle neuzen van de jonge spelersgroep wél in dezelfde richting, wat resulteerde in vier zeges op rij en een stekje in de subtop. Een plek waar KSVD via degelijke resultaten de hele heenronde zou blijven hangen, met in december nog een sterke eindsprint. Diksmuide dook met 9 op 9 en een derde plaats de winterbreak in. Met slechts vier punten achterstand op leider Wevelgem en een puntje op de buren uit Boezinge, de eerste tegenstander in januari, mag Diksmuide met gezonde ambitie de terugronde aanvatten.

Het oordeel van de trainer: Benny Jonckheere nam in september, na amper drie competitiematchen, over van Allan Deschodt. “Meteen na mijn overname boekten we 12 op 12”, blikt Benny Jonckheere terug. “Dat was echter vooral tegen ploegen die in de tweede helft van het klassement stonden. Nu sluiten we af met 9 op 9 tegen ploegen uit de linkerkolom, wat ons heel tevreden stemt.” Mooi resultaten, maar toch verrast Benny met het nieuws dat hij na dit seizoen niet verder gaat als T1 bij Diksmuide. “Ik ervaar heel veel steun vanuit het bestuur, maar als Diksmuideling voel ik een bepaalde druk. Ook als het goed gaat, heb ik nog steeds het gevoel dat het niet goed genoeg is.” Eerst wil Benny het seizoen mooi afsluiten als T1. “Onze eerste match na Nieuwjaar wordt de belangrijke derby tegen Boezinge. Ik zie Boezinge als een van de grote titelkandidaten, terwijl wij dat absoluut niet zijn. Zelfs als we verliezen, blijven we meedoen voor de top vijf. Vanuit het bestuur is er geen druk, maar voor mezelf leg ik de lat wel hoog. Nu we daar op die derde plek staan, wil ik daar ook blijven. Als we gespaard blijven van blessures en nog iets efficiënter zijn voor doel, is alles mogelijk. Een eindronde zou de kers op de taart zijn”, besluit de Diksmuideling. (SB)

Stijn Van Acker.
Stijn Van Acker. © VDB

KSV Veurne (twaalfde plaats)

Ons oordeel: Promovendus KSV Veurne zag in het tussenseizoen enkele sterkhouders vertrekken, waardoor ze in Veurne al op voorhand wisten dat het een uitdagend seizoen zou worden. Toch konden de jongens van T1 Stijn Van Acker op speeldag twee al een eerste keer verbazen met een schitterende 4-2-derbyzege tegen de buren uit Diksmuide. De toon voor een ijzersterke thuisreputatie was op die manier meteen gezet. Groen-geel verloor in eigen huis slechts een keer en behaalde 14 op 21. Mooie statistieken, maar het schoentje wringt vooral buitenshuis, waar er in acht matchen geen enkel punt werd gesprokkeld. KSV staat met 14 punten gedeeld twaalfde en zal in de terugronde nog hard moeten knokken voor het behoud.

Het oordeel van de trainer: “Met een vrij goede start hebben we de overgang van tweede naar eerste provinciale op zich goed verteerd”, klinkt het bij T1 Stijn Van Acker. “Naarmate het seizoen vorderde, kregen we steeds meer te maken met blessures en schorsingen. Onze kern is misschien niet breed genoeg om dat allemaal op te vangen, maar hopelijk kunnen we de afwezigen na Nieuwjaar recupereren.” In de terugronde hoopt Veurne voor het eerst buitenshuis punten te pakken én ook de nul te houden, twee dingen die nog niet gelukt zijn. “Minder doelpunten slikken, is een groot aandachtspunt. Ik heb al tegen mijn spelersgroep gezegd dat we voor de grootste uitdaging staan sinds ik trainer ben in Veurne, dus we zullen keihard moeten werken om het behoud veilig te stellen.” De Veurnenaar is sinds 2019 als hoofdtrainer van KSV Veurne aan de slag en blijft ook volgend seizoen in die functie actief. “Een tweetal weken geleden heb ik bijgetekend. We hebben als club nog veel groeimarge en we hebben een langetermijnvisie waar ik graag bij betrokken ben. Als we erin slagen om ons dit seizoen te redden, is dat een even mooie prestatie als de titels van de afgelopen jaren”, besluit Stijn Van Acker. (SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier