Nieuwe hoofdaandeelhouder stelt Mbo Mpenza aan als voorzitter van Mandel United

Mbo Mpenza is voortaan de voorzitter van Mandel United in opvolging van Ravy Truchot van de Strive Football Group. © BELGA
Wouter Vander Stricht

Zopas verspreidde Mandel United een persbericht waarin het aankondigt dat Mbo Mpenza de nieuwe voorzitter wordt van de club. Over wie trainer wordt en wie straks het nieuwe team zal vormen is 35 dagen voor de competitiestart nog geen duidelijkheid. Ook over wie de meerderheidsaandeelhouder nu precies is, laat men ons nog wat in het ongewisse.

Het persbericht van Mandel United liet wat lang op zich wachten, heel wat medewerkers, jeugdspelers, supporters en ook de modale Izegemnaar vroegen zich af hoe het verder moest met de fusieclub nadat Strive Football Group eind april had aangegeven dat ze de (financiële) stekker uit de ploeg trokken.

Persbericht Mandel United

Mandel United heeft een oplossing gevonden voor de impasse waarin de club zich bevond. Een nieuwe aandeelhouder heeft de aandelen van de Strive Football Group overgekocht en wordt zo hoofdaandeelhouder. Samen met de huidige minderheidsaandeelhouders, Paul Seynaeve, Mario David, Frederick Verhelst en Bob Callens vormen zij de club.

De meerderheidsaandeelhouder benoemde zonet Mbo Mpenza tot voorzitter van de ploeg. Hij zal een nieuw team oprichten om ervoor te zorgen dat de club zich op een duurzame wijze kan blijven ontwikkelen. Er is een garantie voor de betalingen van het lopende seizoen en een duidelijk plan voor het uitstekende opleidingscentrum in Izegem, dat op de bestaande hoogstaande manier verder zal worden ontwikkeld.

Mbo Mpenza voorstellen is niet echt nodig: zijn lange internationale voetbalcarrière met verschillende selecties voor de Rode Duivels is alom bekend. Sinds 2015 is hij in het bezit van het UEFA-MIP diploma (master in sportmanagement). Sinds januari 2022 volgt hij een opleiding in het hoofdkwartier van de FIFA (FIFA LEGENDS THE NEXT 90), een bewijs van zijn professionalisme, zijn passie en zijn knowhow. Bovendien zet Mbo zich ook hard in voor gelijkheid in het voetbal en bij uitbreiding in de maatschappij.

Mbo gelooft 100 procent in het Mandel United project: “Ons hoofddoel is een team creëren dat zal zorgen voor financiële stabilisatie en op sportief niveau presteren met een bekwame en competitieve groep.” Mandel United is ervan overtuigd dat het een sterke en ambitieuze doorstart kan maken waarbij United het kernwoord zal zijn: lokaal maar ook ambitieus, over de taalgrens heen en van en voor iedereen…

Mbo Mpenza: “Sterke jeugdwerking van Mandel United samenbrengen met de knowhow van Futurosport”

“Het is met grote trots dat ik vandaag mijn mandaat als voorzitter van RFC Mandel United, voetbalploeg in eerste Nationale, aankondig. Een missie die mij werd aangeboden door de nieuwe meerderheidsaandeelhouder van de club, die de aandelen van de Strive Football Group overkocht. Ik ben meer dan gemotiveerd om dat vertrouwen terug te geven door een nieuw structuur en team tot stand te brengen, die ervoor zullen zorgen dat de club zich kan blijven ontwikkelen met respect voor de Mandel-waarden. Mensen die mij kennen weten dat verenigen deel uitmaakt van mijn normen en waarden. Ik vind het daarom belangrijk om de krachten van het opleidingscentrum van Izegem, een kwaliteitscentrum, samen te brengen met de kwaliteiten en knowhow van de opvoeders, coaches en verantwoordelijken van de Futurosport in Moeskroen. Op deze manier wil ik terug hoop geven aan een hele regio die dankzij het voetbal op de kaart is gezet.”

Er zal voor de nieuwe voorzitter alvast veel werk op de plank liggen. Er moet nog een ploeg gevormd worden. Er rijzen nog veel vragen: wie wordt trainer? Waar gaat men spelen? De Skyline Arena of toch in Moeskroen. Allemaal knopen die nog moeten doorgehakt worden. De nieuwe voorzitter zal meteen zijn beste beentje mogen voorzetten. En dat met nog 35 dagen tot de competitiestart en terwijl de concurrentie al volop aan het trainen is.

Wat vooraf ging

De gesprekken met de potentiële investeerder liep al enkele weken. De Strive Football Group is meerderheidsaandeelhouder, maar zegde eenzijdig eind april de financiële steun naar de club toe stop. Op dat moment leek Mandel ook sportief een vogel voor de kat. Het stond op een degradatieplaats en leek af te stevenen op een seizoen in tweede afdeling (vroegere tweede amateurklasse, red.). Maar toen Moeskroen geen licentie kreeg, mocht Mandel alsnog de barrage spelen en het redde zo zijn hachje en de stek in eerste nationale. Dat zou niet onbelangrijk blijken.

Een investeerder meldde zich na die sportieve redding bij Mandel United. Maar de gesprekken sleepten lang aan. In eerste instantie moest die investeerder tot een overeenkomst komen met de Strive Football Group. De Frans-Amerikaanse groep had een kapitaalsverhoging doorgevoerd, maar moest daarvoor nog een deel van overmaken naar de club. Strive bereikte een akkoord met de investeerders om die som over te nemen. Zo konden nog openstaande rekeningen en (spelers)lonen van het vorige seizoen betaald worden. Ook de minderheidsaandeelhouders moesten nog hun krabbel zetten. Maar Paul Seynaeve, voorzitter van de vzw, wilde dat maar doen eens (een voorschot van) de centen ook effectief op de rekening kwam.

Maandag 11 juli werd de deal helemaal beklonken. De investeerders waren ook te gast in de Skyline Arena. Ondertussen wachtten de jeugdploegen ook spannend af. Stijn Naessens en zijn medewerkers zorgden de jongste maanden dat er continuïteit was op de club. De jeugdploegen zijn nu ook verzekerd van een jaar langer interprovinciaal voetbal.

Voor Mandel United komt het er nu op aan om snel te schakelen, want de meeste reeksgenoten in eerste nationale zijn ondertussen al (weken) aan het trainen. Ook de kalender voor komend seizoen is al bekend en de loting van de eerste drie rondes van de Croky Cup is ook al verricht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.