Eddy Sys stopt na 18 jaar trouwe dienst als T2 bij Royal Knokke FC

© (Foto JPV)
© (Foto JPV)
Redactie KW

Prille vijftiger Eddy Sys speelde zijn hele leven bij Royal Knokke FC, met uitzondering van twee seizoenen in Zeebrugge. Twintig jaar geleden voetbalde hij onder leiding van T1 Cor Van de Velde aan de Oostkust.

De Nederlander maande hem aan zijn loopbaan te beëindigen tussen de krijtlijnen en zich te richten op het trainerschap. Dit deed Eddy. Na één seizoen beloften promoveerde hij naar de eerste ploeg en beleefde vanop de eerste lijn de grandioze opgang van de provinciale reeksen naar eerste nationale. Altijd was Eddy paraat. Samen met Yves Van Borm realiseerde hij vijf kampioenstitels in vier seizoenen. Eddy zag alles maar niemand kon hem de innerlijke keuken doen verklappen. Hij kent alle spelers als zijn broekzak en mag zich de boezemvriend noemen van de eerste in bevel. Eddy geeft tekst en uitleg. “Mijn succes op werkgebied dank ik aan Knokke. Toen Ronny Goethals zaliger ondervoorzitter was werkte ik in zijn hotel. Na zijn overlijden werd Vincent Van Honsebrouck voorzitter. Sindsdien maak ik me nuttig voor zijn bedrijf. Nu heb ik echter, samen met mijn broer, een schrijnwerkerij overgenomen. Deze twee zaken zijn perfect te combineren, maar daar past het voetbal op dat niveau niet bij.”

Berichten stromen toe

“We trainen ’s avonds en op zaterdagvoormiddag. Als we op zondag op verplaatsing aantreden zijn we de hele dag onderweg. Wie een eigen zaak runt heeft in het weekend niet genoeg met enkel een zaterdagnamiddag. Ik had de voorzitter al een tijd geleden op de hoogte gebracht van mijn dilemma. Hij drong aan op een beslissing en steunde mij met de woorden: als je iets doet, moet je het goed doen!”

“Onze verantwoordelijken zijn nu op zoek naar een opvolger. Yves Van Borm vroeg lachend of ik nog die etentjes bij mij thuis voor de trainers nog zou organiseren. Dat deed ik enkele avonden per jaar en we gaan ermee door. Ik neem afscheid in alle vriendschap. De hele trainersstaf en ikzelf kwamen fantastisch overeen. En neen, ik verbreek de banden niet. Elke thuismatch kom ik kijken en als ik ergens bij de jeugd van dienst kan zijn mag men op mij beroep doen. De beslissing is genomen, ik zal het voetbal op dat niveau onvoorstelbaar missen, maar ik opteerde voor mijn broodwinning. Berichten van mensen, die hun dankbaarheid uiten, stromen toe. Dit geeft me een onvoorstelbaar warm gevoel.”

(JPV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.