Cercle buigt achterstand nog om in zege

Hotic maakte het vierde en laatste Brugse doelpunt. © BELGA

Cercle heeft Zulte Waregem in eigen huis met 2-4 verslagen. De Bruggelingen leken lange tijd op weg naar een nederlaag, maar scoorden in het laatste halfuur nog vier doelpunten.

Zulte Waregem en Cercle Brugge blijven na deze wedstrijd allebei achter met een 8 op 21. Na een nietszeggende eerste helft, waarin Essevee op voorsprong kwam via Gano, maakte Cercle het in de tweede helft af. De Bruggelingen kwamen maar liefst vier doelpunten scoren aan de Gaverbeek. Essevee baalt, maar moet zijn rug rechten, want volgende week staat de moeilijke verplaatsing naar Union op het programma.

Slaapverwekkende eerste helft

De eerste 45 minuten van deze West-Vlaamse derby hadden niet veel om het lijf. We kregen een vrij rommelig wedstrijdbegin voorgeschoteld waarin beide ploegen geen echte aanvalsdrang toonden. Cercle keek de kat wat uit de boom en Zulte Waregem wist niet wat te doen met het merendeel aan balbezit dat ze hadden. Simpele passes kwamen vonden geen eindstation en er werd maar al te vaak simpel balverlies geleden.

De match bleef op slot tot dat Zinho Gano er toch wat schwung inbracht. Essevee verkreeg eindelijk een doelkans, maar de spits werd correct afgevlagd door de grensrechter. Toch zette diezelfde Gano het enigste positieve punt van de eerste helft verder. Op een hoekschop kopte hij Zulte Waregem uit het niets op voorsprong en liet Cercle-doelman kansloos achter. Het doelpunt kwam letterlijk uit de lucht gevallen, 1-0 na een slappe eerste helft.

Gano zette Zulte Waregem al vroeg op voorsprong.
Gano zette Zulte Waregem al vroeg op voorsprong. © BELGA

Hoe saai de eerste helft was, hoe goed de tweede begon. Gano bracht Essevee meteen op een dubbele voorsprong. De boomlange spits zette de twee Cercle-verdedigers Miangue en Velkovski in de wind, 2-0.

Cercle scoort er vier

Toch was Cercle niet aangedaan van de uitgebreide voorsprong, want het had niets meer te verliezen. De net ingevallen Matondo kwam meteen dreigen tot bij het doel van Bostyn, maar zijn unieke poging op een aansluitingstreffer stootte op een alerte Essevee-doelman in hoekschop. Cercle kwam beter in de match. Het kwam opnieuw dreigen en het was prijs. Een perfect aangesneden voorzet van Vitinho werd binnengekopt door Millàn, die zeer aanwezig was in de wedstrijd. Cercle vond dat het na hun doelpunt wat moest doen aan de achterstand die nog op het scorebord stond en het kwam weer opzetten. Opnieuw was daar Millàn. De Spaanse spits kapt Pletinckx goed uit, maar krijgt de bal dan niet voorbij Bostyn. Nog geen minuut later maakt Sørmo op hoekschop handspel in de eigen zestien, resultaat penalty. Millan trapt onberispelijk binnen.

Essevee kon geen vuist meer maken en het was duidelijk dat Cercle er overheen wou. Dit deden ze ook snel. Vitinho maakt 2-3 en laat maakte invaller Hotić er zelfs nog 2-4 van. Zulte Waregem blijft niet alleen door het verlies achter met een zure nasmaak, Vossen pakte ook nog eens rood na een stevig duel waarbij zijn hij Cercle-verdediger Velkovski in het gezicht raakte met zijn arm.

Alejandro Millan luidde de comeback van Cercle Brugge in.
Alejandro Millan luidde de comeback van Cercle Brugge in. © BELGA

Gretige Pletinckx

Na een aantal goede wedstrijden stond Ewoud Pletinckx weer aan de aftrap. De jonge verdediger ging vorige week mee met de Belgische beloften in Turkije, waar hij een bal op de paal kopte. Ook deze match liet hij zich vaak opmerken. Hij gaf Cercle-speler Somers in het begin van de wedstrijd een flinke duw in de rug, die vroeg om een kaart, maar Boucaut gaf die niet. Vijf minuten later wou Cercle een strafschop. Opnieuw was Pletinckx betrokken bij deze fase. Groen-zwarte spits Millàn kon zich na een knappe pass van Somers doorzetten in de zestien van Essevee. De spits ging onderuit door een duw van Pletinckx, maar scheidsrechter Boucaut oordeelde te makkelijk. (Elian Coussement)

DOELPUNTEN: 34’ Gano 1-0 , 49’ Gano 2-0, 64’ Millàn 2-1, 71’ Millàn 2-2, 88’ Vitinho 2-3, 93’ Hotić 2-4

GELE KAARTEN: 68’ Ciranni, 75’ Vitinho, 96’ Hotić

RODE KAARTEN: 97’ Vossen

ZULTE WAREGEM: Bostyn, Sørmo (78’ Boya), Pletinckx, Humphreys, Ciranni (78’ Dompé), Hubert, Vigen, Sissako, Srarfi (72’ Kutesa), Vossen, Gano

CERCLE BRUGGE: Didillon, Vitinho, Daland, Miangue, Velkovski, Utkus, Vanhoutte (83’ Hotić), Da Silva Lopes, Somers (53’ Matondo), Deman (83’ Waldo), Millàn (78’ Denkey)