Arjen Livyns en Bingoal-Wallonie-Bruxelles openen sterk

Arjen Livyns zet de positieve trend van vorig seizoen gewoon voort. (foto Bart)© VDB
Arjen Livyns zet de positieve trend van vorig seizoen gewoon voort. (foto Bart)© VDB
Tom Vandenbussche

De eerste wegwedstrijden van 2021 zijn achter de rug. Nog 22 dagen tot de start van het Vlaamse wielervoorjaar en de Omloop. Bingoal-Wallonie-Bruxelles heeft de boot alleszins niet gemist. In de GP La Marseillaise werd Arjen Livyns (26) vijfde en zat Kenny Molly (24) in de vroege vlucht.

Het verhaal van Arjen Livyns is bekend. Pas op 1 maart 2018 kon de eliterenner zonder contract de stap naar het profpeloton zetten. Sinds vorig jaar komt hij uit voor Bingoal-Wallonie-Bruxelles. Met succes, want Livyns kende een prima campagne met onder meer een knappe prestatie in de Ronde van Vlaanderen. “Arjen droomde al lang van de Vlaamse klassiekers”, weet zijn trainer Luc Wante, die ook Sep Vanmarcke begeleidt. “Begin vorig jaar was er daarover een lange discussie met teammanager Christophe Brandt, die eerst niet geloofde dat de Vlaamse koersen iets voor hem waren. Maar in de Ronde van Vlaanderen hebben we gezien dat Arjen ondanks zijn laag gewicht heel goed op kasseien rijdt. Net als Alaphilippe. Van hem hadden we enkele jaren geleden ook niet verwacht dat hij in de Vlaamse klassiekers kon presteren. Veel heeft met het verbeterde materiaal te maken. Tegenwoordig rijden ze met tubeless (zonder binnenband, red.) , waardoor de lichtgewichten minder vaak lek rijden. Ik herinner me dat Quintana hier ooit kwam koersen om zich klaar te stomen voor de kasseienrit in de Tour en op de Oude Kwaremont elke steen heeft geteld.”

Nog progressiemarge

Livyns’ vijfde plaats in Marseille was voor Wante dan ook geen verrassing. “Het zou een ontgoocheling geweest zijn als hij niet in de top tien was geëindigd. Arjen is nu al ietsje beter dan vorig najaar en er is nog wat marge. Hij zit bij zijn ploeg in een luxepositie en mag zelf zijn programma uitstippelen. Dit voorjaar rijdt hij, buiten de waaierkoersen zoals De Panne, Gent-Wevelgem en Schoten, alles van Omloop tot Luik-Bastenaken-Luik.” Wante is positief over Livyns’ ploeg. “De omkadering is prima. Het is een team dat met een beperkt budget mooie zaken realiseert. Het is een ploegje dat het erg goed doet.” Bij Bingoal-Wallonie-Bruxelles is het ook uitkijken naar nieuwkomer Timothy Dupont en Kenny Molly . Die eerste moet met zijn sprints voor UCI-punten zorgen. Molly reed in La Marseillaise een hele dag in de aanval en wil dat de komende maanden blijven doen. Aanwezig zijn in de vroege vlucht en bergpunten sprokkelen, is in twee seizoenen als prof het handelsmerk geworden van de zoon van Johan Molly, verzorger bij Bingoal-Wallonie-Bruxelles.

Continentale teams

Ook Xelliss-Roubaix Lille Métropole en Tarteletto-Isorex kwamen al in actie. Het programma van de Noord-Franse ploeg is op maat van Mathias De Witte (27) en de snelle Emiel Vermeulen (27). Af en toe een dichte ereplaats moet mogelijk zijn. Bij Tarteletto-Isorex rijden twee West-Vlaamse profs: Maxime De Poorter en Gianni Marchand . Die laatste reed in de Clasica Valenciana meteen in het offensief. Een uitschieter zoals in de Ronde van België van 2018, toen hij zesde werd, zou de kers op de taart van de 30-jarige Aartrijkenaar zijn. (Tom Vandenbussche)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.