125 bezwaarschriften tegen nieuw stadion voor Club Brugge

Stefan Vankerkhoven

De stad Brugge heeft 125 bezwaren van buurtbewoners ontvangen in het dossier van het toekomstig Clubstadion. Deze week worden die door stadsambtenaren bestudeerd, want het Brugs stadsbestuur wil op dinsdag 25 mei al een eerste advies geven aan de Vlaamse Regering.

Net nu de stad een kostenloze grondafstand van een deel van de Jan Breydel-site gedaan heeft, zodat er wandelwegen kunnen aangelegd worden in het toekomstig stadionpark, raakte bekend dat er 125 bezwaarschriften zijn ingediend. Het openbaar onderzoek in het stadiondossier liep immers vorig weekend af.

Hoewel het Brugs stadsbestuur een grote voorstander is van een nieuw Clubstadion met 40.000 zitjes op Jan Breydel, probeert urbanisatieschepen Franky Demon het dossier ‘neutraal’ te bekijken: “Precies daarom heb ik Club Brugge twee keer zijn huiswerk laten hermaken en het milieu-effectenrapport laten bijschaven. Bij een eerste lezing van die bezwaarschriften merk ik een oprechte bekommernis van buurtbewoners op. Ze hebben vooral vragen bij de mobiliteit, de geluidshinder en de lichtpollutie.”

Verkoopspraatjes?

“Club heeft in zijn plannen oplossingen voorgesteld voor die drie problemen. Maar de buurtbewoners blijven bezorgd: gaat het louter om verkoopspraatjes? Of kunnen er waterdichte garanties gegeven worden dat de hinder beperkt blijft en dat geen enkele voetbalsupporter zijn wagen in de buurt kan parkeren op wedstrijddagen?”

“Het is nu aan de experten om te oordelen of het milieu-effectenrapport die harde garanties biedt. Daarmee staat of valt het dossier. Wat mij opvalt, is dat er slechts twee bezwaarschriften opgesteld zijn door advocaten, in naam van meerdere mensen. Dat doet mij vermoeden dat de meeste bezwaren uitgaan van terechte, individuele vragen van de buurt. Naar ik vernam is er ook een petitie gestart tegen het nieuwe stadion”, aldus Franky Demon.

Advies

Eind deze maand wordt het dossier over de kosteloze grondafstand tijdens de Brugse gemeenteraad behandeld. Maar het stadsbestuur wil ook een stand van zaken geven over de bezwaarschriften. Volgende week wil het Brugs schepencollege al een eerste advies geven aan de Vlaamse administratie en overheid, die het milieu-effectenrapport zal bestuderen en terugkoppelen. In juni volgt een definitief Brugs advies, begin oktober moet minister Zuhal Demir beslissen of ze Club al dan niet een omgevingsvergunning geeft voor de bouw van een nieuw stadion.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier