10 weetjes over de eerste bekerfinale van KV Oostende

Olivier Volckaert

Dinsdagavond plaatste KV Oostende zich voor het eerst voor de finale van de Croky Cup.

De datum

1

© BELGA

Logisch maar wel superbelangrijk: 18 maart, 18 maart, 18 maart. Dan wordt de bekerfinale gespeeld op de Heizel. Zulte Waregem of Eupen wordt de tegenstander. De match begint wellicht om 20 uur op die zaterdagavond. Fans kunnen nu al registeren voor tickets op de KVO-website.

Geen geschorsten

2

© BELGA

Yves Vanderhaeghe mist geen geschorsten voor bekerfinale. Adam Marusic keert terug uit schorsing en geen enkele KVO-speler liep dinsdag tegen zijn tweede gele kaart aan. Enkel Yassine El Ghanassy moest opletten voor een gele kaart en dat was er bij momenten aan te zien.

Twee bekerfinales

3

© BELGA

Oostendenaars kunnen al even opwarmen, want op zaterdag 18 februari (exact een maand voor de voetbalfinale) staat basketbalclub Oostende ook in de bekerfinale. In Vost Nationaal, ook al in de hoofdstad, neemt BCO het op tegen Limburg United. Hermes Volley Oostende haalde overigens bijna ook de bekerfinale dit seizoen. De damesvolleyploeg verloor de halve finale van VDK Gent.

Drie doelmannen

4

© BELGA

KV Oostende speelde deze bekercampagne al met drie verschillende keepers. Silvio Proto in de achtste finale tegen Antwerp, Didier Ovono tegen Tubeke en Gent en William Dutoit in de twee matchen tegen Genk. Sowieso zal één van deze drie doelmannen niet op het wedstrijdblad staan op 18 maart.

Derde keer goede keer

5

© BELGA

Derde keer (halve finale) goede keer. Iedereen herinnert zich nog de vorige halve finale van KV Oostende. In 2014 liep het een bekertrauma op tegen Lokeren. Maar wist je dat Oostende eerder ook al eens de halve finale bereikte? In 1927 speelde AS Oostende de halve finale tegen Tubantia Borgerhout. Het verloor die, dus de troepen van Yves Vanderhaeghe zorgen voor een primeur.

Dutoit vergeven

6

© BELGA

Marc Coucke heeft William Dutoit al lang vergeven. Coucke tikte zaterdag, na de 3-0-nederlaag tegen STVV, zijn doelman op de vingers omdat hij een persoonlijke prestatie benadrukte op Twitter, terwijl het een collectief zwakke prestatie was. “Maar als hij zo blijft keepen, maar hij tweeten wat hij wil”, grapte Coucke dinsdagavond.

Yves won nog nooit een bekerfinale

7

© BELGA

Yves Vanderhaeghe won nog nooit eerder de bekerfinale. Niet als speler, T2 of T1. Wel speelde (en verloor) hij de finale als assistent bij KV Kortrijk. Hij kon op 18 maart dus een grote blinde vlek op zijn palmares vullen.

Kersverse papa mag juichen

8

© BELGA

Kevin Vandendriessche was dinsdag de gelukkigste man bij KV Oostende. De KVO-middenvelder werd ‘s morgens nog vader van een dochtertje, ‘s avonds was hij een aanjager bij KV Oostende. Hij mocht van KVO uiteraard het afzonderingsoord verlaten om de bevalling bij te wonen. Assistent-trainer Jordi Lemiengre reed Vandendriessche van Limburg naar het ziekenhuis en terug. Knap!

Strafschop

9

© BELGA

José Naranjo mocht die (gemiste) strafschop eigenlijk niet nemen. Coach Albert Stuivenberg was duidelijk na de match: Naranjo stond niet bovenaan het lijstje van strafschopnemers. De gemiste strafschop breekt Racing Genk uiteraard zuur op.

Cyriac of Musona?

10

© BELGA

Cyriac is de topschutter van de Oostendse bekercampagne. Hij scoorde al drie keer, Musona twee keer. Cyriac zal er overigens niet bij zijn op 18 maart. KV Oostende verhuurt hem tot het einde van het seizoen aan Fulham. Musona kan dus (mee) topschutter van de campagne worden, als hij (minstens) één keer scoort in de finale.