Redactie KW

De derby tussen Packo Zedelgem en Olva Brugge in eerste divisie was niet altijd even hoogstaand, maar zorgde wel voor veel spanning. Olva Brugge bleek in de slotfase echter de betere ploeg en won zo met 1-3 bij de grote rivaal. Setstanden waren 27-25, 23-25, 24-26 en 23-25.

Streekgenoten Packo Zedelgem en Olva Brugge vochten vorig seizoen al enkele stevige duels uit in eerste divisie, waarbij beide teams in de top vijf van de eindrankschikking belandden. Dit seizoen loopt het voor allebei moeizamer. Bij aanvang van de derby stond Packo zevende met 12 op 24, Olva deed met 13 op 27 één plaatsje beter. Bij de thuisploeg ontbrak libero Pieterjan Pertz wegens blessure, de bezoekers moesten het dan weer zonder spelverdeler Bart Deketelaere doen.

Sterk blokkerend Olva kan eerste set niet afmaken

Ongeslagen blijven in eigen huis, zo luidde de doelstelling van Packo Zedelgem dit seizoen. Toch waren het de bezoekers die best uit de startblokken schoten. Blokkerend zorgde Olva bij 3-6 voor een eerste kleine kloof, met dank aan middenman Stijn Vancoppenolle.

Bij Packo stond sterkhouder Mano Vandemoortel voor het eerst terug op zijn vertrouwde positie als receptie-hoek, terwijl Brecht Luyckx depanneerde als libero. Vandemoortel hield zijn team aanvallend en serverend in de race, maar Wim Deketelaere en Pablo Allemeersch zorgden vanaf de opslaglijn voor 13-17.

Bij 16-18 moest de Zedelgemse middenman Ewout Bonne aan de opslag plaats ruimen voor oudere broer Mathijs, die een week out was met griep. Zijn teamgenoten bleven echter opslagfouten begaan, waardoor Brugge constant een kleine voorsprong hield. Jens Brys, eerder nog onfortuinlijk bij een driemeteraanval, mepte zijn team naar 21-23 en Vancoppenolle zorgde met een middenaanval voor 21-24. Na een middenaanval en blok van Mathijs Bonne en een misverstand bij Olva stonden de bordjes echter terug op gelijke hoogte. Brugge vond aanvallend geen oplossingen meer en Jonas Vansieleghem blokte bij 27-25 de thuisploeg naar de eerste setwinst.

Gelijk opgaande tweede set met Brugs slotoffensief

Zedelgem putte duidelijk moed uit het verrassend slot van de openingsset. Het blok van Vandemoortel en de aanvalskracht van Michiel Vandenberghe zorgden meteen voor 3-0 in set twee. De spanning van de eerste set maakte stilaan plaats voor rommelig volleybal, met vermijdbare fouten bij beide teams. Spelverdeler Sam Beuselinck zorgde met een tweedehandsbal op 12-9 voor een eerste hoogtepunt, maar opslagen van Deketelaere en het blok van Allemeersch deden de voorsprong onmiddellijk ongedaan.

De streekgenoten gaven elkaar geen duimbreed toe, tot kapitein Wim Deketelaere bij 21-23 tot tweemaal toe Brecht Luyckx viseerde in receptie. Het slotoffensief leverde Olva bij 23-24 een eerste setbal op, met invaller Rens Verleene aan de opslag. De receptie kwam meteen over het net, middenman Vancoppenolle nam het Sinterklaascadeau met plezier aan: 23-25.

Gouden wissel bezorgt Olva 1-2-voorsprong

Packo begon ook de derde set met een 3-0-voorsprong, ondanks een mooie retro met de voet van Deketelaere. Lang stond die bonus echter niet op het bord. Zowel Packo als Olva bleven volharden in rechtstreekse fouten, middenman Vancoppenolle sloeg de bezoekers bij 5-6 voor het eerst op voorsprong.

Wim Deketelaere nam zijn ploeg aanvallend op sleeptouw tot 6-10 en Olva leek het heft nu in handen te nemen. Toch verzuimden ze opnieuw de bonus vast te houden en Packo kwam moeiteloos terug langszij. Sam Beuselinck en Mathijs Bonne lieten elk een blok noteren, zodat Zedelgem bij 19-16 de dans leidde. Olva reageerde met een sterke Wim Deketelare, die zijn teammaats leek te inspireren. Opposite Pablo Allemeersch scoorde nog de 23-21, daarna zorgde Michiel Vandenberghe toch voor Zedelgemse setballen.

De jonge Bredenaar Rens Verleene werd bij Olva ingezet aan de opslag. Jens Brys mepte de 24-23 op het bord, terwijl Verleene met een strakke float de gelijkmaker scoorde. De spanning zorgde ervoor dat beide ploegen beter begonnen te spelen. Rens Verleene toonde zich een gouden wissel bij de bezoekers, Jens Brys kroop tot 24-26 in de rol van afwerker.

Olva Brugge juicht na spannende slotfase

In set vier kwam er eens geen blitzstart aan Zedelgemse zijde. De thuisploeg moest dan ook op de broers Tom en Sam Beuselinck rekenen om tot de eerste technische time-out in het spoor van Olva te blijven. Brugge nam geen genoegen met de 7-8 en het was opnieuw kapitein Wim Deketelaere die stevige sprongopslagen afvuurde tot 7-10.

Torhoutenaar Thijs Clarysse, die eerder dit seizoen ontbrak bij Olva wegens een huwelijksreis naar Bali, nam met een blok het volgende punt voor zijn rekening. Na twee missers van Packo gaf het scorebord zelfs 7-13 aan. Alle hens aan dek dus bij de thuisploeg, die de boodschap begrepen had. Met Mano Vandemoortel aan de opslag kroop Packo dichterbij tot 10-13, het teken voor de Brugse coach Bart Coene om een time-out in te lassen.

Het enthousiasme was echter teruggekeerd bij Zedelgem, dat zijn sterke thuisreputatie besloot te verdedigen. Met verdedigend werk van Vandemoortel en een blok van Tom Beuselinck werd de kloof verkleind, maar Packo had bij de tweede technische time-out nog steeds een 13-16-achterstand.

Het was Jens Brys, de hoekaanvaller die ook al set drie besliste, die Olva de 13-17 schonk. Zedelgem liet de moed nog niet zakken en naderde bij 17-18 voor het eerst tot op een puntje. Een ace van Tom Beuselinck liet de tribune voor het eerst opveren, bij 18-18 zat Packo weer helemaal in de wedstrijd.

De spanning zorgde eindelijk voor verwarming in de koude zaal. Middenman Jonas Vansieleghem deed er nog een schepje bovenop en bracht de thuisploeg bij 21-20 voor het eerst deze set op voorsprong.

Voor spelverdeler Gianni Vanhooren was de achterstand het teken om opnieuw een beroep te doen op sterkhouder Deketelaere. Na een blok van Allemeersch werd het 22-23 en stond Olva op twee punten van de zege. Tristan Vanneste werd bij Packo nog het veld ingestuurd, maar kon de 23-25 en 1-3 niet meer verhinderen.

(Arjan Desante)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.