Feestelijke opening na eerste vernieuwingsfase tennisinfrastructuur TC Bachten De Kupe Veurne

Stadsbestuur, bestuur tennisclub Bachten De Kupe en petanqueclub en leden. © (Foto MVQ)
Redactie KW

Vrijdagavond hieven Tennisclub Bachten De Kupe (TCBK), de petanqueclub en het stadsbestuur samen het glas om de eerste fase van de vernieuwing van de tennisinfrastructuur te vieren. Eindelijk, want die feestelijke datum was door corona al maanden uitgesteld… Met deze vernieuwingswerken willen stadsbestuur en TCBK meer Veurnaars aansporen om een balletje te slaan of te gooien.

“Zo veel mogelijk mensen laten sporten kunnen we niet alleen als stadsbestuur verwezenlijken”, zegt schepen van sport Pascal Sticker. “We kunnen onze inwoners wel sensibiliseren, maar we kunnen dat niet zonder een team gedreven mensen die de sportclub runnen en daar heel veel van hun vrije tijd in steken. Een derde ingrediënt in het geheel is de infrastructuur, maar daaraan hangt uiteraard een financieel kostenplaatje. Vandaag heffen we samen het glas op de officiële ingebruikname van de volledig heraangelegde tennisterreinen én van vier gloednieuwe petanquebanen. De vorige terreinen werden aangelegd vanaf 1998 en later uitgebreid zodat er finaal 6 terreinen beschikbaar waren. Ze werden vaak bespeeld en de tand des tijds heeft zijn tol geëist voor de gravelvelden, maar ook buiten het outdoortennisseizoen, in de herfst en wintermaanden, zien de velden af. Aanvankelijk opteerden we voor een gefaseerde heraanleg van de velden, maar uiteindelijk werd beslist om er 1 integraal groot dossier van te maken waarin ook nieuwe duurzame ledverlichting en volledig nieuwe irrigatie werden opgenomen, inclusief 4 nieuwe petanquebanen. De opdracht voor de vernieuwing van het outdoortenniscomplex werd gegund aan de firma Scheerlinck Sport NV uit Merchtem en het prijskaartje bedraagt 285.000 euro incl. btw.”

Het resultaat mag gezien worden. De aannemer verwijderde de oude verlichtingspalen, omheining, boordstenen, poorten, tennisnetten en palen. De fundering en het oude irrigatiesysteem werd uitgebroken en er zijn nieuwe drainage- en afvoergeulen geplaatst. De terreinen hebben een stevige bovenfundering met verschillende afwerkingslagen gekregen. Om de velden te besproeien is er een nieuw irrigatiesysteem per veld geïnstalleerd en het water wordt aangevoerd uit drie nieuwe waterputten van elk 20.000 liter. Een nieuwe omheining, netten en lijnen zorgen voor de afwerking. Fluvius plaatste nieuwe duurzame ledverlichting op de 6 terreinen. Verder zijn er ook 4 extra petanquevelden aangelegd in dolomiet. Prijskaartje: Stad Veurne betaalde 309.596 euro incl. btw voor de heraanleg van de tennisterreinen. De financiering voor de ledverlichting werd met Fluvius opgenomen via een apart budget in het kader van de verledding van sportterreinen. Schepen Sticker besluit: “We wensen iedereen veel spelplezier op deze gloednieuwe terreinen… Er zijn nu geen excuses meer: voor wie nu de bal misslaat ligt het aan de balbehandeling, maar zeker niet aan de terreinen!”

Burgemeester Peter Roose licht het financiële plaatje toe: “Nadat in 2017 het principe van de bouw van een indoortennishal werd goedgekeurd en dat de financiële ondersteuning zou gebeuren op basis van een investeringssubsidie werd deze afspraak bezegeld in het begin van de nieuwe legislatuur in het meerjarenprogramma. Er werd een concreet investeringsbedrag van 800.000 euro afgesproken onder de vorm van een subsidie op voorwaarde dat de Vlaamse overheid minstens 19,5 % daarvan zou subsidiëren. Toen de provinciale sportinfrastructuurmiddelen werden doorgesluisd naar Vlaanderen was het wachten tot een batige rangschikking op de Vlaamse hitlijst van bovenlokale sportinfrastructuur. Tot twee maal viel de stad en de tennisclub net buiten de prijzen. Maar in het bijzonder de bestuurders van de tennisclub bleven in de zaak en de meerwaarde van hun dossier geloven, niet in het minst dankzij de inzet van Henk Debacker en Patrick Vanbecelaere. Uiteindelijk kende Sport Vlaanderen een subsidie van 533.610 euro toe voor de bouw van een tennishal met vier velden, een cafetaria, fitnessruimte en vier outdoorvelden voor padel. Dit betekent 1,33 miljoen euro aan publieke middelen om de bouw van het nieuwe sportcomplex te realiseren. Dit is meer dan de helft van de noodzakelijke middelen. Voor de rest heeft de tennisclub zelf voorzichtige exploitatieplannen opgemaakt. De vergunning voor de aanleg van de padelterreinen is vorige maand afgeleverd! Met straks een aanbod van 6 outdoor- en 4 indoortennisvelden en 4 padelvelden stijgt de club op de ladder in het regionale tennislandschap, en dan tellen we daar nog niet eens de volwaardige tennisschool bij! Kortom, het pad van de toekomst van TCBK is hiermee grotendeels uitgelijnd!” (MVQ)

Info: http://www.tcbk.be/ – Noordstraat 162, 8630 Veurne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier