Bart Verhelst aan het roer van tennisclub De Wilge in Egem

Redactie KW

Gert Delbaere besloot na 14 jaar de voorzittershamer van TC De Wilge in Egem door te geven. Bart Verhelst ging de uitdaging aan en wil als nieuwe voorzitter, onder andere door verjonging, de club weer laten bloeien en het ledenaantal opnieuw de hoogte in sturen.

“Zelf ben ik afkomstig van Antwerpen, maar doordat mijn vrouw van Egem is ben ik naar West-Vlaanderen afgezakt, hier op zoek gegaan naar een tennisclub en zo ben ik bij TC De Wilge terecht gekomen”, steekt Bart (39), ook zaakvoerder van het bedrijf IT Provider in Tielt, van wal. “Sinds twee jaar zit ik ook in het bestuur, waar ik de taak van penningmeester en de contacten met de sponsors op mij nam. Gert gaf al een tijdje aan de fakkel door te willen geven. Toen hij dit jaar besloot de daad bij het woord te voegen en ik gepolst werd door het bestuur om de taak over te nemen, besloot ik de handschoen op te nemen. Ik ben wel iemand die graag verantwoordelijkheid neemt en zie het als een uitdaging om de club weer naar een hoger niveau te tillen. Ikzelf zal ook de functie van penningmeester blijven vervullen, maar de andere taken zal ik graag delegeren aan de andere bestuursleden, die er eveneens vol willen voor gaan.”

Verjonging

“De club bestaat ongeveer veertig jaar en was tot eind de jaren negentig zeer succesvol met tot meer dan 200 leden. De club is nadien echter wat beginnen te slabakken, waardoor het ledenaantal begon te dalen. Ik stel mij dan ook tot doel het aantal leden weer omhoog te krijgen en de club weer haar grandeur van weleer terug te geven. Een eerste grote stap in dit proces is inzetten op een algemene verjonging, in eerste instantie binnen het bestuur. Wat dit betreft ben ik in mijn opzet geslaagd. We hebben een jonger bestuur waarbinnen iedereen zijn schouders mee onder de club wil steken. Daarmee zijn we er uiteraard nog niet, ook het ledenaantal moet omhoog. Corona was hierbij uiteraard een grote spelbreker, maar we zijn er desondanks alle beperkingen dit jaar in geslaagd ons aantal leden te doen stijgen naar een 75-tal.”

Werk aan de winkel

“Het is een goed begin, maar er blijft nog werk aan de winkel. Zo willen we inzetten op het aantrekken van jonge gezinnen. Momenteel zijn er in Pittem en Egem een aantal nieuwe verkavelingen in uitbouw, wat meteen ook nieuwe jonge mensen betekent, waar uiteraard mensen tussen zitten die tennissen of er willen mee beginnen. Daarnaast willen we ook buiten de gemeentegrenzen zoeken. Tielt heeft niet echt een grote tennisclub, dus ook daar ligt nog een groot stuk potentieel qua nieuwe leden. Ten slotte hebben we via een mailing ook 18- tot 25-jarigen uit de regio aangeschreven, van wie we weten dat ze met tennis bezig zijn.”

Infrastructuur

“Leden aantrekken is één ding, maar we moeten er daarnaast ook voor zorgen dat de mensen zich hier goed voelen en graag langskomen, dus inzetten op onze infrastructuur is bijna even belangrijk. Onze bar speelt hier als ontmoetingsplaats uiteraard een grote rol in. Gerald De Visschere heeft door zijn tomeloze inzet onze bar dit jaar op uitstekende wijze gerund, maar hier kruipt uiteraard heel wat werk in: contacten met de brouwer, frigo’s aanvullen, om nog maar van de uitbating zelf te zwijgen. Daarom denken we er aan om het komende jaar deze nog in eigen beheer uit te baten, maar om binnen twee jaar een externe uitbater te zoeken. Het zou voor beiden een win-win situatie zijn: de bar wordt efficiënt uitgebaat zonder dat wij ons hierover dienen te bekommeren en de nieuwe uitbaters krijgen er met onze leden meteen een uitgebreid cliënteel bij.

Samenwerking met TC Aquila

Er zijn ook plannen voor een eventuele samenwerking met TC Aquila uit Wingene. Wij beschikken over vier prachtige terreinen, maar kunnen tijdens de winter niet de mogelijkheid bieden om te spelen. Zij hebben indoor terreinen, zodat er ook in de winter kan gespeeld worden. De wanden van hun hal kunnen tijdens de zomer weliswaar open, maar desondanks is het dan soms te warm om lekker te spelen. Mochten we kunnen samenwerken, zouden we van mekaars infrastructuur kunnen gebruik maken, uiteraard met voorrang voor de eigen leden. Ten slotte denken we er aan om, van zodra de coronacrisis achter de rug is, met de regelmaat van de klok evenementen te organiseren. Ik denk hierbij in de eerste plaats aan kleine tornooien, maar even zo goed aan bijvoorbeeld een ‘Rock De Wilge’. Kortom, via de inzet van ons gemotiveerd bestuur en gepassioneerde vrijwilligers willen we de club weer een bloeiende toekomst geven.” (JG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.