Tegen 2023 moet Jan Breydelstadion wegens veiligheidsredenen zijn deuren sluiten

Het Jan Breydel stadion is volgens Binnenlandse Zaken niet meer veilig en zou in 2023 moeten sluiten.© Davy Coghe
Het Jan Breydel stadion is volgens Binnenlandse Zaken niet meer veilig en zou in 2023 moeten sluiten.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Tot 2023 mag er gevoetbald worden op Jan Breydel in Sint-Andries, nadien is er voor het ministerie van Binnenlandse Zaken een veiligheidsprobleem. Dat zei de Brugse burgemeester Dirk De fauw tijdens de gemeenteraad maandagavond. Hij begrijpt niet dat Cercle Brugge zo weinig enthousiast is over een nieuwe sporttempel langs de Blankenbergse Steenweg.

Club en Cercle mogen tot 2023 in het stedelijk voetbalstadion Jan Breydel spelen. “Er is geen enkel contract dat zegt dat Cercle daar ten eeuwigen dage mag en kan voetballen”, stelt burgemeester Dirk De fauw. Hij wijst erop dat er veiligheidsproblemen zijn voor het stadion: “De Voetbalcel van Binnenlandse Zaken heeft betonrot vastgesteld. Er zijn zware herstelwerken nodig, die miljoenen euro’s kosten. Als Club een nieuw stadion bouwt, zie ik niet in dat de Stad nog miljoenen euro’s ophoest voor veiligheidswerken aan het verouderd Jan Breydel. Bijgevolg zal ik het oude stadsstadion moeten sluiten en laten slopen.”

Gelijk

“De stad Brugge wil beide ploegen gelijk behandelen, daarom begrijp ik niet dat Cercle slechts weinig enthousiast is over het nieuw gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, dat de weg moet vrijmaken voor een nieuw stadion langs de Blankenbergse Steenweg. Het is het bestuur van Cercle dat zelf in september 2019 voorgesteld heeft om Jan Breydel te verlaten. Pas toen ik de voorzitter van Club hiermee geconfronteerd heb, heeft Club het geweer van schouder verlegd en plannen uitgetekend voor een nieuw, eigen stadion op Jan Breydel.”

“De weg naar een kleinere voetbaltempel en oefentereinen voor Cercle in de Blankenbergse Steenweg is nog lang. Daarom heb ik gevraagd aan Club Brugge of Cercle in afwachting tijdelijk zou mogen spelen in het nieuwe Clubstadion. Ik heb er zelfs bij gezegd: hou rekening met de financiële situatie van de Vereniging en vraag niet teveel huur: liefst niet meer dan hetgeen Cercle nu aan de stad betaalt. Bart Verhaeghe is hiermee akkoord, de plannen van Club voorzien zelfs een kleedkamer voor Cercle. Zeg dus niet dat de stad Cercle ongelijk behandelt! Als de Vereniging in een onveilig Jan Breydel wil blijven spelen na 2023, is dat op eigen verantwoordelijkheid”, aldus een verontwaardigde Brugse burgemeester.

Belofte?

In een eerder communiqué eiste Cercle-voorzitter Vincent Goemaere dat de start van de werken van het Clubstadion op Jan Breydel wordt uitgesteld tot er een duurzame, juridisch haalbare en eerlijke oplossing voor Cercle Brugge is : “De stad Brugge heeft ons gegarandeerd dat onze ploeg op de Jan Breydelsite kan blijven tot er een aanvaardbare oplossing is gevonden. We vragen de stad om die belofte na te komen.”

“De voorbarige bouw van een stadion voor Club Brugge en het tijdelijke verblijf van Cercle Brugge op trainingsvelden in de Gulden Kamer zullen wellicht leiden tot een scenario dat intussen zijn weg naar de publieke opinie heeft gevonden: Cercle Brugge speelt in het nieuwe stadion van Club Brugge. Cercle Brugge wil benadrukken dat het deze optie uitsluit. Hoewel er gelijkenissen zijn met de huidige situatie in het Jan Breydelstadion, is er een wereld van verschil tussen twee teams die in één neutraal stadion spelen en twee teams die in het stadion van één van deze teams spelen. Vandaag vragen we alleen maar om als gelijken te worden behandeld en niet uit ons huis te worden geschopt voordat er een haalbare, eerlijke en duurzame oplossing is voor beide voetbalclubs.”

40.000 zitjes

Tijdens de gemeenteraad wees raadslid Pascal Ennaert (SP.a) er fijntjes op dat het aangepast gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de Blankenbergse Steenweg nog altijd melding maakt van een voetbalstadion met 40.000 zitjes: “Dat is een stok achter de deur voor Club, als de plannen op Jan Breydel verkeerd aflopen.”

Urbanisatieschepen Fanky Demon (CD&V) schetst het verder verloop van de procedure: “Eenmaal het nieuwe gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan in het Staatsblad verschenen is, hebben belanghebbenden 60 dagen de tijd om bij de Raad van State bezwaar aan te tekenen tegen dit plan. Nadien moet er een omgevingsvergunning aangevraagd worden. De weg is nog lang….”

Namens zijn fractie blijft Andries Neirynck (Groen) één stadion voor de twee Brugse ploegen op Jan Breydel verdedigen: “Vergeet niet dat de poldergrond langs de Blankenbergse Steenweg de meest vruchtbare van Brugge is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier