Skifficoon Mahe Drysdale steunt Belgische roeiers

© BELGA
Redactie KW

Niet alleen de Belgische maar de gehele internationale roeiwereld reageert vol onbegrip op de beslissing van de Internationale Roeibond (FISA) om aan de twee Belgische teams die de olympische kwalificatieraces wonnen slechts één ticket voor Rio toe te kennen.

De Nieuw-Zeelander Mahe Drysdale uit zijn verontwaardiging via Facebook. De regerende olympische kampioen en vijfvoudige wereldkampion in het prestigieuze skiffnummer haalt fel uit naar het bestuur van FISA.

“Ik vind dat jullie zich ernstig moeten beraden over de plaats van de Belgen op de Olympics! We willen de beste atleten in Rio. Dat jullie één ticket van de Belgen afpakken dat ze volkomen wettelijk hebben verdiend, is niet alleen onrechtvaardig maar houdt ook geen steek, wat het reglement ook is. Dit is een stomme maatregel en er is dringend enig gezond verstand nodig om deze regel te veranderen. De snelste teams verdienen het om aan de Olympische Spelen deel te nemen!”

De ‘kleine’ roeiwereld sloot zich voorlopig met iets minder dan 10.000 ‘likes’ aan bij het standpunt van hun boegbeeld.

De Belgische Roeibond van zijn kant geeft toe voorlopig machteloos te staan tegen de pijnlijke beslissing en kijkt hoopvol uit naar het BOIC, dat misschien kan proberen de FISA op zijn beslissing te laten terugkomen. Mogelijk blijft er ook nog de juridische weg, want een rechtbank zal vaststellen dat skiffeur Hannes Obreno, Tim Brys en Niels Van Zandweghe (in de lichte dubbeltwee) na hun zeges in Luzern aan alle criteria voldoen om te mogen starten en de FISA geen enkel gerechtvaardigd argument heeft om hen de olympische deelname af te pakken, laat staan de professionele sportieve loopbaan van de drie topsporters op de helling te zetten. Sponsors die de voorbije vier jaar investeerden in een zuivere amateursport zoals het roeien, zullen mogelijk immers de geldkraan dichtdraaien als blijkt dat de FISA met één pennetrek elk resultaat van hun topatleet en hun financiële inspanningen zomaar van tafel kan vegen.

Vrijdag hakt de nationale sporttechnische commissie van de Belgische roeibond de olympische knoop door.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.