Woensdag 29 januari, 2020

Léon Mokuna, de eerste volbloed Afrikaanse speler in de Belgische hoogste voetbalklasse, is dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden. Mokuna, een voormalige Congolese aanvaller, speelde in de jaren 60 voor SV Waregem.

Rode lantaarn Cercle Brugge maakte zich zondag na de pijnlijk 1-2 nederlaag tegen RSC Anderlecht boos om twee strafschopfases na handspel van Luckassen en Kompany. Telkens viel de groen-zwart penaltyclaim in dovemansoren. En dat waren correcte beslissingen, oordeelt het Professional Referee Department maandag. "De armen waren dicht tegen het lichaam."

Hoewel het in de eerste helft nog op voorsprong kwam, is Zulte Waregem er niet in geslaagd iets te rapen op het veld van Antwerp. Met goals van Buta en Mbokani zette de Great Old een scheve situatie recht. Als Essevee nog kans wil maken op Play-off 1, moet het volgende week absoluut thuis winnen van Waasland-Beveren.

In Sijsele werd de eerste manche gelopen van het Raes Autogroep Bosloopcriterium. Er waren ook wedstrijden van 5 km en 15 km. Op die lange afstand werd Stijn Dhaenekint winnaar.

Het West-Vlaamse duel tussen KV Kortrijk en Club Brugge leverde spektakel op. Club kwam 2-0 voor, maar Kortrijk voetbalde goed mee en werkte de dubbele achterstand weg. De thuisploeg was niet onder de indruk van de twee goals en maakte nog in de eerste helft via Mboyo de aansluitingstreffer. Meteen na de rust werkte nieuwkomer Terem Moffi na een sterke rush op links de 2-2 in doel. Daarna ging vooral Club nog op zoek naar de winning goal, zonder succes.

Het gaat niet goed met Warke-Webis. Nadat het vorige week tegen Noorderkempen een 0-2-voorsprong uit handen gaf, ging het dit keer met de billen bloot tegen Zoersel. Het werd 3-1 met 17-25, 25-8, 25-23 en 25-13 als setstanden.

Door volle wedstrijdwinst te pakken tegen rode lantaarn Tchalou blijft een nog altijd gemotiveerd Lendelede op de achtste plaats, twee punten voor Antwerpen dat voorlaatste staat. Lendelede won de eerste set overtuigend met 25-17, kon 25-21 verdubbelen om in de derde beurt een aanklampend Tchalou met 25-22 af te houden.

In de hoogste afdeling van het mannenkrachtbal kon de top vijf hun wedstrijd winnen. Nummer vijf, Inter Assebroek, had echter heel wat last met een moedig en herschikt Ichtegem, dat het met één puntje verschil versloeg (21-20).