Ypres Historic Regularity op Grote Markt Ieper, ook schepen Diego Desmadryl komt aan de start

Ypres Regularity Rally. (foto Eric Flamand)
Redactie KW

Van vrijdag 26 tot en met zondag 28 november gaat in de brede Westhoek de derde editie van de Ypres Historic Regularity door. Het organiserende Club Superstage, dat in augustus nog garant stond voor de WRC-rally, heeft na een jaartje noodgedwongen pauze er alles aan gedaan om deze derde editie nog mooier, authentieker en sportiever te maken.

Regelmatigheidsrally’s zijn geen pure snelheidswedstrijden, maar de deelnemers moeten aan een vooraf bepaalde gemiddelde snelheid zich begeven van het ene punt naar het andere. De deelnemers krijgen maar net voor de start het traject in handen. Te vroeg aankomen betekent hierin meer strafpunten dan te laat arriveren. Alles gebeurt op de openbare weg, maar er zijn wel enkele afgesloten regelmatigheidsproeven voorzien.

Voor de eerste keer zal het podium van Ypres Historic Regularity opgesteld staan op de Grote Markt, waar ook het gesloten wagenpark zich zal bevinden. Alle klassieke wagens mooi opgelijnd met de historische gevels en de Lakenhallen in de achtergrond, het zal voor de kiekjesjagers prachtige beelden opleveren.

Nieuwe uitdaging

De wedstrijd is goed voor ongeveer 800 kilometer, met regelmatigheidstrajecten, enkele gesloten proeven en verbindingsritten. De eerste wagen rolt vrijdagavond 26 november om 18 uur van het podium, en de openingsdag wordt afgesloten rond 23 uur.

Op zaterdag volgt de tweede etappe vanaf 8.30 uur, met finish omstreeks 18.30 uur. De slotetappe gaat van start om 7 uur en alles wordt afgevlagd om 13 uur, waarna prijsuitreiking en party doorgaat in het historische kader van het Museum Café. Op zondag wacht de deelnemers een nieuwe uitdaging: een afgesloten regelmatigheidsproef van net geen 3 kilometer.

Het traject gebruikt een groot deel van de voormalige klassementsproef Sint-Mariastraat uit de rally van Ploegsteert, een wedstrijd die internationaal aanzien had eind jaren ‘70. Een proef op een gladde en smalle weg, omzoomd met diepe grachten. Het zal een uitdaging worden voor de deelnemers om het tempo van start tot finish aan te houden op deze technische regelmatigheidsrit. Tussen de honderd deelnemers heel wat bekende namen, zoals de Fransman Christophe Baillet, zesvoudig winnaar van de Ronde van Corsika Historique VHRS en recent winnaar van de Portugal Historico, rijdend met een Porsche 911.

Maar ook de Ieperse schepen van Evenementen Diego Desmadryl (Open Ieper) verschijnt aan de start, als navigator van Filip Cailliau in een Audi 80 Quattro uit 1984. Hij heeft al wat ervaring in snelheidsrally’s, en nam met acteur Peter Bulckaen onder andere tweemaal deel aan de Ypres Historic Rally.

“Nu willen we in de eerste plaats eens kennismaken met dergelijke regelmatigheidsrally’s. Als navigator heb je in dergelijke proeven een veel grotere verantwoordelijkheid en het zal er op aankomen om zo weinig mogelijk fouten te maken”, aldus Desmadryl.

(DT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.