Verkeerde bandenkeuze kost Thierry Neuville de leiding

© BELGA
© BELGA

In de derde manche van het WK-Rally in Kroatië maakten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe een verkeerde bandenkeuze. Het duo had deze ochtend nog een voorsprong van 7.7 seconden op Sébastien Ogier. Vier klassementsritten en zestig competitieve kilometers later kijken ze aan tegen een achterstand van 19.6 seconden.

Ongeveer hetzelfde parcours als gisteren/vrijdag, gelijkaardige omstandigheden en toch maakten Thierry Neuville en Hyundai Motorsport een andere en vooral een verkeerde bandenkeuze. Werden vrijdag de zachte banden nog in de box gelaten, dan werden ze een dag later aangebonden. De gevolgen waren dramatisch voor de Belg, onderweg met vooraan harde en achteraan zachte banden, die de achtersteven van zijn wagen nauwelijks in toom konden houden. Ogier haalde fors uit in de openingsrit waarin hij twaalf seconden sneller was dan Neuville en de leiding overnam van de Belg, die ook Elfyn Evans voor moest laten.

Ook in de tweede rit kreeg Neuville een tik van Ogier en zijn teamgenoten. Toyota greep de macht met zowaar de Japanner Takamoto Katsuka die de snelste was. Voor Katsuka is het, na de powerstage in de Rally van Monza, nog maar de tweede snelste tijd ooit. Neuville was maar liefst 14.6 seconden trager dan de Japanner en verloor nog eens 11.2 seconden op Ogier waardoor de kloof 15.5 seconden bedroeg. In de snellere en vooral iets minder technische derde rit reed Neuville de tweede tijd en kon hij een halve seconde goedmaken op Ogier.

De vierde en kortste rit van de dag werd opnieuw gewonnen door een Toyota. Na de eerste won Ogier nu ook de vierde rit van de ochtend. Neuville was in deze rit 4.6 seconden trager waardoor de kloof met Ogier nu 19.6 seconden bedraagt.

Zaterdagnamiddag krijgen de deelnemers dezelfde lus van vier ritten voor de wielen geschoven. De Rally van Kroatië eindigt zondag kort na de middag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier