Tiende Rally van Staden met bijna hele Belgische top: “Extra plankgas gegeven”

Voorzitter automobielclub Staden. © (Foto SBR)
Redactie KW

Automobielclub Staden pakt dit weekend uit met de tiende editie van de Rally van Staden. Deze jubileumeditie belooft er een te worden om duimen en vingers bij af te likken, want bijna de volledige Belgische rallytop staat aan de start.

“Eigenlijk ben ik al van kinds af een grote rallyfan”, zegt voorzitter Janot Vangeenberghe (43), een bediende uit Moorslede. “Tijdens het seizoen stond ik altijd wel ergens op de velden de bolides te bewonderen. Zes jaar geleden werd ik door een bestuurslid van AMC Staden aangesproken om te helpen de klassementsproeven op te slaan. Vanaf toen ging het snel, want twee jaar terug werd ik al voorzitter, in opvolging van Freddy Trio. Ik heb niet getwijfeld, want ik wist dat het bestuur en zijn ruim 200 medewerkers een geoliede machine zijn.”

“Vorig jaar hebben we in mei door de slechte coronacijfers de voorbereidingen stopgezet, want we wilden van de tiende editie toch iets moois maken. Ook dit jaar waren er aanvankelijk twijfels, want pas in april kregen we groen licht van de gemeente Staden. Pas dan zijn de voorbereidingen gestart, ruim vier maanden later dan normaal, maar doordat het bestuur extra plankgas gaf, zijn we er klaar voor.”

De coronamaatregelen zullen voor het publiek wellicht geen al te grote problemen vormen. “Bij andere organisaties zagen we dat het publiek de hele dag op dezelfde plek moest blijven, bij ons kan men door de versoepelingen deels al vrij bewegen – als men de anderhalve meter afstand bewaart en het mondmasker op houdt als men in een grote groep staat. Anders is ook dat er geen publiek is toegelaten in het servicepark.”

Vier maanden minder tijd gehad, maar we hebben een geoliede machine

Ondertussen sijpelen de namen door van de meer dan honderd deelnemers. De lijst is toch wel straf te noemen.

“Op twee namen na, staat de hele Belgische rallytop aan de start”, zegt de voorzitter tevreden. “Dat komt wellicht doordat velen onze wedstrijd zien als laatste testcase voor Ieper, de week erop. Zelf hebben we ook al onze winnaars gecontacteerd en velen zullen starten, behalve Freddy Loix (op reis) en Hermen Kobus (gestopt). Wie we zeker voorin verwachten, zijn Sebastien Bedoret, Vincent Verschueren, Kris Princen, Pieterjan Michiel Cracco, Pieter Tsjoen, Chris Vanwoensel en Niels Reynvoet – om er maar enkele te noemen. Zij krijgen precies dezelfde proeven onder de wielen geschoven als in 2019. Volgend jaar zullen de klassementsproeven in Staden, Oostnieuwkerke en Westrozebeke wel volledig hertekend worden.”

Programma

Het servicepark in Staden gaat op zaterdag open om 11 uur, een uur later kunnen de piloten hun roadboek ophalen in Het Blommenhof. Om 14 uur is er de documentencontrole. De technische controle start om 15 uur bij carrosserie Hoirelbeke in de Grote Veldstraat. Op zondag start de eerste rallywagen om 7.59 uur op kp Staden, de winnaar is op het podium verwacht om 17.33 uur. Ondertussen zullen de rijders 104 wedstrijdkilometers verreden hebben, verdeeld over vier boucles van drie kp’s. De wedstrijd telt mee voor het VAS-kampioenschap, het Historic-kampioenschap en diverse regionale kampioenschappen. (SBR)

Meer info: www.amcstaden.be.