Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe winnen 56ste Ypres Rally

© BELGA
Jeroen D'Hulster Medewerker KW

Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe hebben de eerste WK-editie van de Ypres Rally gewonnen. Voor Winkelnaar Martijn Wydaeghe was het zijn allereerste zege op het hoogste niveau.

Na twee intense dagen in de Westhoek trok de Ypres Rally voor de slotdag naar de streek van Spa waar nog vier proeven op het programma stonden. Met tien seconden voorsprong op teamgenoot Craig Breen, die hen niet meer zou aanvallen, kwam het er voor Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe op aan om de wedstrijd te controleren. Het Hyundai-duo drong dan ook niet aan en zag Breen nog verder tijd verliezen na een foutje.

Op de slotproef die eindigde op het circuit van Spa-Francorchamps pakten Neuville en Wydaeghe nog een derde plaats en drie bijhorende Powerstage-punten, maar stelden ze vooral hun eerste WK-zege van het seizoen veilig. Voor Neuvillle werd het zijn tweede Ypres-zege, copiloot Wydaeghe pakte zijn allereerste WK-zege.

“Ik heb hier geen woorden voor”, zei een emotionele Wydaeghe na afloop. “Ik denk dat we deze overwinning wel verdiend hebben. We hebben het hele weekend clever gereden. Er was toch wat druk, maar de supporters hebben ons heel wat steun gegeven. De stress was vandaag toch iets meer aanwezig dan tijdens de rest van het weekend. Dit doet goed na enkele moeilijke rally’s.”

Cracco schitterend achtste

Achter Neuville maakte Breen het Hyundai-feestje compleet. Kalle Rovanperä (Toyota Yaris WRC) ging nog over teamgenoot Elfyn Evans naar de derde podiumplaats. WK-leider Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC) werd vijfde voor Ott Tänak. In Rally 2 ging de zege naar de Fransman Yohan Rossel (Citroën C3 R5), die een knap Ieper-debuut afsloot op een zevende plaats algemeen.

Pieter-Jan-Michiel Cracco zorgde met een achtste plaats algemeen en de BK-zege voor een van de prestaties van het weekend. De Oostkampenaar moest ook maar een kleine minuut toegeven op Rally2- en WRC3-winnaar Rossel. “De koers van mijn leven? Ik denk het wel”, zei Cracco.

“We zijn foutloos gebleven en bleven gewoon ons tempo rijden. Beetje per beetje schoven we op. We hoopten op de top vijftien, maar dit resultaat is echt boven alle verwachtingen. Het dringt nog niet volledig door.”

Achter de Duitser Fabian Kreim (VW Polo R5) maakten Vincent Verschueren en Kortrijkzaan Filip Cuvelier de top tien rond. Bellegemnaar Bernd Casier (Ford Fiesta R5) finishte als 13de, Poperingenaar Filip Pyck (Skoda Fabia R5) werd 24ste. Gilles Pyck (Renault Clio) won de beide manches van de Renault Clio Trophy en finishte 29ste.

(JDH)