Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe derde in Arctic Rally

© (Foto GF)
© (Foto GF)

Martijn Wydaeghe is met Thierry Neuville als derde geëindigd in de Arctic Rally, de nieuwe Finse manche in het WK rally. Met een tweede podiumplaats op rij klimt het Hyundai-duo naar een tweede plaats in het kampioenschap.

Voor Neuville en Wydaeghe was de Arctic Rally pas de tweede samenwerking op het hoogste niveau. De voorbereiding op de WK-manche in manche verliep in elk geval een pak beter dan voor de seizoensopener: de Oostkantonner en de West-Vlaming werkten samen een testdag af in Finland en reden ook een kleine wedstrijd in Estland, waar ze tweede finishten achter teamgenoot Ott Tänak. Die Tänak vertrok in Finland als één van de topfavorieten, geholpen door zijn ideale startpositie. De Est reed van start tot finish aan de leiding.

Neuville en Wydaeghe begonnen op vrijdag met een vierde plek aan hun weekend. Verre van slecht, gelet op het feit dat ze als derde op de baan nog geregeld sneeuw moesten ‘vegen.’ Het duo concentreerde zich verder op de onderlinge communicatie, maar die bleek niet altijd van een leien dakje te lopen. Problemen met onder andere de intercom zorgden ervoor dat Neuville zijn nieuwe corijder niet altijd even duidelijk hoorde. Toch groeide geleidelijk aan het vertrouwen. Zaterdagnamiddag klommen Neuville en Wydaeghe naar de derde plek en lieten ze ook hun eerste besttijd noteren.

“Samenwerking verliep beter”

Zondag werd de aanval ingezet op de tweede plaats van de Fin Kalle Rovanperä (Toyota Yaris WRC), maar daarvoor kwam de Hyundai i20 WRC uiteindelijk twee seconden te kort. Neuville en Wydaeghe pakten wel nog drie kostbare punten op de Power Stage. In de WK-tussenstand stijgen ze naar de tweede plaats achter Rovanperä.

“Ik ben tevreden met ons weekend en onze derde plaats, ook al was de tweede plaats dichtbij”, zei Neuville na afloop. “We bleven erin geloven tot het einde, maar iedereen ging hard op de Power Stage, zodat we de tweede plek niet meer konden pakken. In elk hebben we mooie punten gepakt voor beide kampioenschappen en die waren zeker nodig na de Monte Carlo. De samenwerking met Martijn verliep ook beter. We hebben nog steeds enkele communicatieproblemen die we moeten oplossen, zodat ik zijn verwoordingen beter kan begrijpen. Ik ben zeker dat we hierdoor nog competitiever zullen worden. De auto was ook echt goed in deze omstandigheden.. Ik voelde me comfortabel, we wisten een goed ritme te vinden en ik kon onmiddellijk aanvallen. Kortom, een uitstekend teamresultaat.”

Pas eind april vindt met de nieuwe manche in Kroatië de volgende WK-rally plaats. Neuville en Wydaeghe rijden in afwachting nog de Rally Il Ciocco, de openingsmanche van het Italiaanse asfaltkampioenschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier