https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Test in Vleteren schiet rallyweek op gang

© (Foto JDH)
Jeroen D'Hulster

De Ieperse rallyweek werd vandaag op gang geschoten met een officiële testsessie in Vleteren. De test stond open voor deelnemers uit de categorieën WRC 2, WRC 3 en GT, maar wist tot ontgoocheling van de opgedaagde toeschouwers slechts een zevental wagens aan te trekken. Heel wat deelnemers kozen de laatste dagen en ook vandaag voor een aparte privétest, vaak over de Franse grens.

Naast o.a. Alpine-rijder Emmanuel Guigou en Bernd Casier (Ford Fiesta R5) tekende ook Filip Pyck present in Vleteren. De Poperingenaar huurt voor zijn 27ste opeenvolgende deelname een Skoda Fabia R5 bij SXM Competition. “Het was niet gemakkelijk om de wagen te leren kennen tijdens de moeilijke weersomstandigheden vanmiddag, maar al bij al hebben we veel bijgeleerd”, vertelde Pyck. “Omdat we door corona recent maar weinig konden rijden, was het belangrijk om toch wat kilometers te doen vandaag.”

Pyck nam op het einde van de testsessie twee bijzondere passagiers mee aan boord. Zowel Christof Dejaegher als Stéphan Mourisse, burgemeesters van respectievelijk Poperinge en Vleteren, mochten genieten van een codrive. “Ik had ze uitgenodigd omdat ze beiden wel goed ken en weet dat ze wel rallygezind zijn” zegt Pyck. “Ik wou hen dat plezier wel even laten beleven. Eerst kwam er wat stress bij kijken, maar uiteindelijk vonden ze het wel impressionant.”

Vleterens burgemeester Stéphane Mourisse kon zijn debuut in een rallywagen wel smaken. “Dat is niet meer rijden, maar acrobatie. De wegligging en tractie zijn echt indrukwekkend, zeker in de modderige bochten”, vertelde Mourisse, die dit weekend zijn zoon Emile zal volgen in de wedstrijd. Hij fungeert als copiloot van Gilles Pyck. “Ik was altijd al rallyminded omtrent toelatingen en organiseren, maar door hem ben ik de rally wel echt gaan volgen. Ik heb de organisatie zelf voorgesteld om de service voor vandaag in het centrum te houden. Jammer wel van het weer vanmiddag en het weinige aantal wagens dat kwam opdagen. Ik hoorde langs het parcours toch enkele ontgoochelde reacties van het publiek.”

Morgenavond starten de verkenningen voor de Ypres Rally in Spa, waar zondag de rally wordt afgesloten. Woensdag en donderdag wordt het parcours rond Ieper verkend, donderdagavond volgt dan de shakedown in Nieuwkerke.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.