Rallyfans warmen zich op in Nieuwkerke met geslaagde shakedown

De Ypres Rally werd op gang geschoten met de shakedown in Nieuwkerke. © Mares David
Redactie KW

Na een wat valse start in Vleteren maandag, werd de Ypres Rally donderdagavond pas echt op gang geschoten met de shakedown in Nieuwkerke. Als gevolg van de coronamaatregelen werden slechts 3.500 personen toegelaten, maar daar viel op het parcours zelf weinig van te merken. De markt in Nieuwkerke bleef als vanouds sfeervol en drukbevolkt. Het servicepark was dan tot ontgoocheling van sommige toeschouwers niet toegankelijk.

Sportief gezien had de donderdagavond minder betekenis dan andere jaren, toen in Nieuwkerke een Qualifying Stage werd voorzien. In afwachting van de ‘Priority Shakedown’ voor WRC en WRC 2 vrijdagmorgen in Langemark was de inbreng van de echte toppers dan ook beperkt. WRC2-rijder Oliver Solberg (Hyundai i20 R5) was wel van de partij, net als WRC3-deelnemers Yohan Rossel (Citroën C3 R5), Kris Princen (Citroën C3 R5), Pieter-Jan Michiel Cracco (Skoda Fabia R5) en Sébastien Bedoret (Skoda Fabia R5).

Testkilometers

Naast een resem streekrijders kwamen ook heel wat buitenlanders hun laatste testkilometers afmalen in Nieuwkerke. Voor Emmanuel Guigou (Alpine A110) eindigde de shakedown met een zwarte sortie. De deelname van de snelle Fransman lijkt dan ook onwaarschijnlijk. Ook de Let Martins Sesks (Ford Fiesta Rally4), één van de jongeren uit het Junior WRC, maakte al kennis met het decor.

Kopzorgen en stress

Toch ontbraken nog wat verwachte namen als gevolg van de erg strenge technische keuring op donderdag. De FIA, die op technisch vlak strengere normen hanteert dan de Belgische autosportfederatie, bezorgde heel wat teams nachtwerk. Onder andere enkele Porsche-rijders en tal van streekpiloten misten daardoor de shakedown en kunnen vrijdag ook niet in Langemark aan de slag. Het leidde tot heel wat kopzorgen en stress bij diverse teams. “De uitlaat moet met katalysator zijn, de steunen van de zetels waren niet OK, de namen op de ruit waren één centimeter te klein, de regeling van het stuur moet eraf… Te zot voor woorden”, luidde het bij Porsche-rijder Tim Van Parijs.

De wedstrijd zelf gaat op vrijdagnamiddag van start. KP Reninge opent dan om 13.36 uur de debatten. (JDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier