Rally van de Monteberg en Ypres Historic Rally dit weekend: “Tot laatste moment gesleuteld aan het protocol”

Rally kijken met mondmasker en enkel in publiekszones: het blijft voorlopig nog even de regel. (foto DM)
Rally kijken met mondmasker en enkel in publiekszones: het blijft voorlopig nog even de regel. (foto DM)

De Rally van de Monteberg is net als vorig jaar de eerste streekwedstrijd na de coronabreak. SuperStage combineert dit jaar de regionale VAS-wedstrijd met de Ypres Historic Rally, die als aparte wedstrijd meetelt voor het nationale kampioenschap.

Het was tot vorige vrijdag bang afwachten of de wedstrijden effectief konden doorgaan. “Het was wachten op de laatste versoepelingen op het overlegcomité”, zegt Hugo Van Opstal, persverantwoordelijke van Super Stage. “Er is tot op het laatste moment gesleuteld aan het geldende protocol voor rallywedstrijden. Voor de deelnemers gaat de wedstrijd door onder dezelfde voorwaarden als vorig jaar.” Voor het publiek gelden vaste publiekszones met maximum 400 personen, al is hier wel een versoepeling tegenover vorig jaar. Wie liever meer dan één zone wil bezoeken, kan een combiticket kopen om drie verschillende zones over de proeven Monteberg, Dikkebus en Busseboom heen te bezoeken. Tickets zijn enkel online te koop, mondmaskers blijven verplicht.

Het servicepark bevindt zich voor alle deelnemers op de industriezone van Poperinge, maar blijft afgesloten voor het publiek. “De Historics verzamelen zaterdagavond wel op de Grote Markt in een gesloten wagenpark, waar ze zondagochtend zullen starten en ’s avonds ook zullen finishen. Dit geldt niet enkel voor de nationale wedstrijd, maar ook voor de Historics uit de VAS-wedstrijd. Zondag gaan die wedstrijden eerst van start. Eerst de nationale Historics in aflopende volgorde en daarna oplopend de regionale, gevolgd door de snelste moderne wagens uit de Rally van de Monteberg,” aldus Van Opstal.

Shakedown Mesen

Zaterdag kunnen alle deelnemers al even warmdraaien op een shakedown die van 15 uur tot 20 uur doorgaat op de Middelhoek in Mesen. Zo’n veertigtal teams hebben zich intussen aangemeld voor deze testsessie, waar net als zondag met vaste publiekszones en online ticketverkoop wordt gewerkt. Beide wedstrijden kunnen in elk geval op een interessant deelnemersveld rekenen. De Ypres Historic Rally verzamelt met namen als Lietaer, Stouf, SYx en Vanwijnsberghe alle toppers uit de discipline. De Rally van de Monteberg krijgt dan weer een pak R5-wagens aan de start met Vincent Verschueren (VW Polo) en Davy Vanneste (Citroën C3) als blikvangers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier