Positieve signalen voor Ypres Rally, maar organisatie blijft voorzichtig: “Vorig jaar was bijna het einde van onze club”

Een volle Grote Markt wanneer de auto's over het podium rijden. Krijgen we deze zomer weer zulke taferelen te zien?© EF
Een volle Grote Markt wanneer de auto's over het podium rijden. Krijgen we deze zomer weer zulke taferelen te zien?© EF
Tom Gheeraert

Met de dalende besmettingscijfers en de stijgende vaccinatiegraad wordt het vooruitzicht op de Renties Ypres Rally Belgium als WK-manche steeds realistischer. De Ieperse rally staat gepland op 13, 14 en 15 augustus. Dat is net het moment waarop de versoepelingen doorgevoerd worden die de grote festivals mogelijk maken. Toch blijft organisator Club Superstage na de afgelasting van vorig jaar voorzichtig. “Er is een protocol, maar we blijven afhankelijk van factoren die we niet zelf in de hand hebben”, zegt bestuurder Jan Huyghe.

Rallyminnend Vlaanderen slaakte in januari een zucht van opluchting toen Club Superstage, de organisator van de Renties Ypres Rally Belgium, aankondigde dat hun wedstrijd definitief terug een plaats had verworven op de FIA WRC-kalender van 2021. Sindsdien bleef het relatief stil rond de Ieperse rally. Op dit moment is het immers nog steeds koffiedik kijken onder welke coronamaatregelen het evenement georganiseerd zal kunnen worden. “Vorig jaar dachten we een maand voor de rally ook dat het zou kunnen doorgaan, maar tien dagen voor het startschot viel dan toch de beslissing om het af te gelasten”, vertelt Jan Huyghe, bestuurder bij Club Superstage. “Dat was hard, maar begrijpbaar. Maar het betekende wel bijna het einde van onze club. Je maakt al je kosten en je hebt bewezen dat je twee keer coronaveilig kan organiseren, maar dan krijg je toch dat bericht. Na wat we vorig jaar meegemaakt hebben, is het heel moeilijk om nu uitspraken te doen over de wedstrijd in augustus. We zijn momenteel heel voorzichtig in onze communicatie.”

“Er is een protocol, maar daarin heb je verschillende niveaus. Met het ministerie van Sport hebben wij afspraken om te zien welke formule we kunnen toepassen”, vervolgt Jan Huyghe. “Deze week hadden we een eerste zoommeeting daaromtrent. Het is ook al drie maanden dat we om de twee weken overleg hebben met Club Brugge, omdat zij ook geconfronteerd worden met diezelfde modellen.”

Cijfers opvolgen

Wat bepaalt wat kan en wat niet? “Dat zijn de besmettingen en de vaccinaties”, is Jan Huyghe duidelijk. “Ik volg die dagelijks op, maar wij bepalen niet de besmettingen en de ziekenhuisopnames. We zijn nog steeds supervoorzichtig met het maken van kosten, na wat we vorig jaar hebben meegemaakt. Voor een club met allemaal vrijwilligers is dat een zeer grote uitdaging, maar we kunnen daar wel mee om. Dat hebben we bewezen, maar op een zeker moment moet je iets ondernemen. Je kan niet blijven afwachten. Wij hebben voorbereidingstijd nodig. En die voorbereidingen lopen nu.”

Voor een club met allemaal vrijwilligers is dit een grote uitdaging, maar we kunnen daar wel mee om

Ondertussen lopen de inschrijvingen vlot binnen. De inschrijvingslijst voor de editie 2020 oogde met 140 ingeschreven teams indrukwekkend en het ziet ernaar uit dat de late afgelasting niemand heeft afgeschrikt. “Het gaat om een WK-manche en wordt uitgezonden in 80 landen op 400 tv-zenders, goed voor 26 uur live televisie. De tv-productie is in handen van een crew van 86 mensen. Dat is immens. Dat is meer gemondialiseerd dan bijvoorbeeld wielrennen. Iedereen wil dit natuurlijk volgen. Dat zal ook mogelijk zijn door de 26 uren live televisie.”

Generale repetitie

Eind juni is er al een generale repetitie voor de WK-rally van Ieper. De 49ste editie van de Station Le Seau Monteberg Rally stond gepland op zondag 2 mei, maar Club Superstage heeft beslist die wedstrijd te verplaatsen naar zondag 27 juni. Die dag zal de Monteberg Rally zijn parcours met drie verschillende klassementsproeven delen met de Bernard Degroote Ypres Historic Rally, die vanuit Ieper van start gaat. Daarvan zitten de voorbereidingen in een vergevorderd stadium. “Alles is klaar om dit opnieuw coronaveilig te organiseren”, zegt Jan Huyghe. “De drie parcours zijn Busseboom, Dikkebus en Monteberg. Voor de historics is er op zaterdagavond een symbolische start op de Grote Markt van Ieper. Ook de finish van de historics is in Ieper. Zaterdag is er een shakedown in Mesen waar iedereen aan kan deelnemen.”

Het servicepark is op dezelfde locatie als vorig jaar in het industriepark van Poperinge. “Dat kan je perfect afsluiten, want er wordt geen publiek toegelaten in het servicepark”, vervolgt Jan Huyghe. “Er mag wel publiek staan op de publieke zones langs de klassementsproeven. Op vandaag zouden er op die publieke zones 200 mensen mogen staan, met strikte coronamaatregelen: anderlahve meter afstand, mondmasker, controle en alleen online ticketverkoop, zodat we een database hebben van iedereen die aanwezig was. Dinsdag is de veiligheid gecheckt geweest door het ministerie van Binnenlandse Zaken. We hebben met brio alles doorstaan. Dus veiligheidsmatig is alles oké.”

WK goed voor omzet van 12 miljoen euro in de regio

De komst van de WRC-rally naar Ieper is niet alleen goed nieuws voor rallyliefhebbers, ook de economie en het toerisme in de Westhoek vaart er wel bij. “We hebben een studie laten maken waaruit blijkt dat er met deze WK-manche ook een omzet van 12 miljoen euro naar de regio komt”, zegt Jan Huyghe. “Er zijn heel veel boekingen. In de week van de rally is alles in de regio al volgeboekt. Als er zich nu nog mensen inschrijven, dan moeten we die al in Oostende of in Kortrijk te slapen leggen”

“De toeristische sector en de horeca hebben het voorbije jaar enorm zware klappen gekregen door de pandemie. Door het wereldkampioenschap naar Ieper te halen, zal de Renties Ypres Rally Belgium een geweldige boost geven aan de horeca en de wereldwijde promotie voor het toerisme in de regio. Nu de vaccinaties in ons land op gang komen, hoopt iedereen deze zomer weer te kunnen genieten van zijn herwonnen vrijheid. Dat zal zeker zorgen voor een unieke ambiance op de Grote Markt in Ieper en langs de klassementsproeven binnen de mogelijkheden die opgelegd zullen worden door de overheid.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.