Nieuwpoortenaar Stefaan Stouf domineert Ypres Historic Rally

De Ypres Historic Rally volgde dit jaar voor het eerst het parcours van de Rally van de Monteberg.© DM
De Ypres Historic Rally volgde dit jaar voor het eerst het parcours van de Rally van de Monteberg.© DM
Redactie KW

Stefaan Stouf (Ford Sierra Cosworth) heeft de Ypres Historic Rally van start tot finish gedomineerd. De Nieuwpoortenaar klopte Paul Lietaer en Bjorn Syx.

De Ypres Historic Rally volgde dit jaar voor het eerst het parcours van de Rally van de Monteberg. Hoewel het tracé daarmee een flink stuk korter is dan vroeger, stonden alle Belgische toppers uit de discipline wel aan de start. Met het voorspelde regenweer waren alle ogen gericht op Stefaan Stouf.

De Nieuwpoortenaar profiteerde optimaal van de regen in de openingsronde om met zijn 4×4 meteen een kloofje te slaan. Nog voor er in de namiddag een nieuwe regenbui voorbijtrok, had Stouf al een comfortabele voorsprong verzameld op de BMW’s van Cedriek Merlevede en Bjorn Syx.

Stouf en copiloot Joris Erard pakten uiteindelijk met bijna twee minuten voorsprong hun tweede zege in Ieper, zes jaar na de eerste. “We hebben de ganse dag goed doorgereden. Door de weeromstandigheden waren we de laatste proeven natuurlijk meer in het voordeel”, vertelde Stouf, die nog maar zelden de finish haalde met zijn Ford Sierra Cosworth. “Voor de eerste maal hadden we geen problemen met de auto. Eindelijk is het gelukt.”

Syx nipt derde

In de strijd om de ereplaatsen had Paul Lietaer (Opel Manta 400) zijn handen vol met de BMW M3’s van Bjorn Syx, Cedriek Merlevede, Christophe Merlevede en Didier Vanwijnsberghe. Na een moeizame start door enkele foutjes en elektriciteitsproblemen leek Syx goed op weg om de tweede plaats van Lietaer over te nemen. De thuisrijder kwam na het annuleren van de slotproef – door een sortie van Cedriek Merlevede in de laatste bocht – echter anderhalve seconde tekort.

Syx ging op zijn beurt merkgenoot Didier Vanwijnsberghe met tien seconden vooraf. Christophe Merlevede pakte in extremis nog de vijfde plaats van neef Cedriek Merlevede over. In het tumultueuze slot viel ook nog de opgave van Piet Declercq (Porsche 911) te noteren na een brandje. Stephen Vankemmel (Opel Ascona A) schoof daardaar nog op naar de zesde plek, voor Brecht Lavaert (BMW E21), Marijn Hoens (Ford Escort MK 1) en Jozef Lapeire (Toyota Celica).

(JDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier