Neuville en Wydaeghe leiders na eerste dag in Ypres Rally

Het duo Neuville-Wydaeghe in actie. © DM
Jeroen D'Hulster Medewerker KW

Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe staan na de eerste wedstrijddag aan de leiding in de Ypres Rally. Het Hyundai-duo heeft zeven seconden voorsprong op teamgenoot Craig Breen.

Na een shakedown in Langemark vrijdagmorgen kregen de deelnemers vrijdagnamiddag en -avond twee wedstrijdronden van vier proeven voorgeschoteld, goed voor meer dan 130 km tegen de klok. Zoals verwacht gingen de Hyundai’s het snelst van start, met besttijden voor achtereenvolgens Ott Tänak, tweemaal Craig Breen en Thierry Neuville.

Na zijn eerste scratch in Zonnebeke nam Neuville de leiding over van Breen met slechts vier tienden. Elfyn Evans volgde als eerste Toyota-rijder al op 17”, terwijl de Fords van Adrien Fourmaux en Gus Greensmith dan al allebei van de baan waren gedoken.

‘Goed ritme’

In de avondlus ging Neuville op zijn elan verder. De Oostkantonner, bijgestaan door Winkelnaar Martijn Wydaeghe, reed drie opeenvolgende besttijden en dikte zijn voorsprong op Breen aan tot 7.6”. De laatste doortocht in Zonnebeke werd geannuleerd na problemen met het publiek.

“Natuurlijk hielp de ervaring ons hier en de auto deed het ook prima, maar het is goed om na de eerste dag aan de leiding te staan”, vertelde Thierry. “We hebben geprobeerd om een goed ritme te onderhouden zonder risico’s te nemen. Alles verliep vlot.”

“In de namiddag kon ik wat sneller gaan omdat onze nota’s gecontroleerd waren en de gravel crew een goeie job had gedaan. Ik voelde me daardoor comfortabeler om wat door te duwen en onze voorsprong te vergroten.”

Tänak maakt als voorlopige derde op 31” het podium compleet voor Hyundai, maar wordt wel kort op de hielen gezeten door de Toyota’s van Rovanperä, Evans en Ogier.

Cracco eerste West-Vlaming

Achter de WRC-rijders verraste Davy Vanneste (Citroën C3 R5) door van bij de start de leiding te nemen in de Rally2-klasse, maar de Menenaar ging op KP Kemmelberg van de baan. Ook WRC2-toppers Gryazin, Suninen en Kristensson lieten zich verrassen.

De Fransman Yohan Rossel (Citroën C3 R5) leidt na de eerste wedstrijddag in klasse Rally2 en is tevens leider in WRC3, voor WRC2-leider Oliver Solberg (Hyundai i20 R5). Sébastien Bedoret, elfde algemeen met zijn Skoda Fabia R5, heeft als leider bij de BK-rijders zes seconden voorsprong op Oostkampenaar Pieter-Jan-Michiel Cracco (Skoda Fabia R5), die een sterke eerste wedstrijddag reed.

Bernd Casier (Ford Fiesta R5) staat voorlopig als 18de en tweede West-Vlaming geklasseerd. Filip Pyck (Skoda Fabia R5) sloot de vrijdag af als 28ste en doet daarmee één plaatsje beter dan Bjorn Syx, leider in groep M met zijn BMW M3. Gilles Pyck is leider in de Renault Clio Trophy voor Benoit Verlinde.

De fotospecial van vrijdag kan je HIER bekijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier