Neuville en Wydaeghe blijven op kop in Ypres Rally

Neuville heeft samen met Martijn Wydaeghe een voorsprong van tien seconden op Craig Breen. © David Mares
Jeroen D'Hulster Medewerker KW

Ook na de tweede wedstrijddag blijven Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe op kop in de Renties Ypres Rally. Het duo heeft een bonus van tien seconden op teamgenoot Craig Breen.

De tweede dag van de Ypres Rally kende een hectische openingsronde. In Hollebeke kwam Pieter Tsjoen (VW Polo R5) in een huis terecht, terwijl de Japanner Takamoto Katsuta (Toyota Yaris WRC) een paal velde in Dikkebus. Het leverde de wedstrijd wat oponthoud op, maar het kon Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe weinig deren. Het Hyundai-duo reed drie besttijden op acht proeven en wist de voorsprong op Craig Breen uit te breiden tot tien seconden.

’s Middags raakte bekend dat Hyundai had besloten om de posities te ‘bevriezen’. Neuville hoeft dus morgen in Spa geen aanval meer te verwachten van Breen. “We hadden opnieuw een gecontroleerde, probleemloze dag waarmee we enkel maar tevreden kunnen zijn”, zei Neuville na afloop van de tweede dag. “Ik besloot om een stevig ritme te rijden om zo alles onder controle te houden. De wagen voelt goed aan en ik geniet echt van onze thuisrally. We hebben nu al een groot deel van de rally achter de rug, maar ik ben er me van bewust dat we nog een dag te gaan hebben. Het zullen proeven zijn die totaal verschillen van wat we tot dusver kregen, dus niets is al gespeeld. We zullen clever moeten zijn, maar ik hoop dat we een leuke dag kunnen hebben.”

Voor de podiumplaatsen mag wel nog een spannende wedstrijd worden verwacht op zondag. Elfyn Evans, derde op 42” van Neuville, voelt de hete adem van teamgenoten Kalle Rovanperä en Sébastien Ogier in de nek. Ott Tänak (Hyundai i20 WRC) moet vrede nemen met de zesde plek op bijna vier minuten, nadat hij vanmorgen lek reed in Hollebeke.

Cracco negende algemeen

Achter de WRC’s is de strijd in de Rally 2-categorie uiterst boeiend. Nadat Oliver Solberg (Hyundai i20 R5) de rol moest lossen door servoproblemen, werd leider Yohan Rossel (Citroën C3 R5) vooral bedreigd door Sébastien Bedoret (Skoda Fabia R5). De Henegouwer ging na de derde proef over Rossel heen naar de leiding in Rally 2 en staat momenteel knap zevende algemeen, al bedraagt zijn voorsprong slechts negen tienden.

Ook Pieter-Jan-Michiel Cracco (Skoda Fabia R5) is nog steeds bezig aan een beresterke wedstrijd. De Oostkampenaar staat negende op amper een twintigtal seconden van Bedoret. Vincent Verschueren (VW Polo R5), bijgestaan door Kortrijkzaan Filip Cuvelier, sluit de voorlopige top tien af. Bernd Casier (Ford Fiesta R5) staat 13de, Filip Pyck (Skoda Fabia R5) is 24ste. Gilles Pyck blijft nog steeds de Renault Clio Trophy domineren.

Morgenochtend vroeg trekken alle deelnemers vanuit Ieper richting Spa, waar nog vier KP’s op en rond het circuit van Spa-Francorchamps op het programma staan. (JDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier