Ghislain de Mevius verrassende, maar verdiende winnaar 61e Omloop van Vlaanderen

De ietwat verrassende winnaar Ghislain de Mevius met zijn team. © foto DM
Filiep Masselin
Filiep Masselin Rallymedewerker KW

Dat Ghislain de Mevius de Omloop van Vlaanderen zou winnen, hadden er zeer weinig voorspeld. De Ardennees, ondertussen uitgeweken naar Brussel, was in de vorige editie goed voor een vijfde plaats zonder echt te overtuigen. Dit weekend reed hij echter naar zijn tweede zege van het seizoen.

Vrijdagavond kregen we zowat na iedere snelheidsrit een nieuwe leider en de favorieten Bedoret, Fernémont en Verschueren gaven elkaar geen duimbreed toe. Maar tijdens de tweede omloop zette de Mevius drie snelste tijden op rij neer en nam hij de leiding met drie seconden voorsprong.

Voluit voor titel

Zaterdag kon hij seconde per seconde verder uitlopen, maar zijn voorsprong was nooit echt groot. Toen Vincent Verschueren tijdens de laatste omloop nog alles op alles zette, werd het nog serieus spannend. Ghislain de Mevius hield stand en won na de South Belgian Rally nu ook de Omloop van Vlaanderen.

“Het is pas de vierde maal dat ik hier aan de start sta en heb dus weinig ervaring op dergelijk parkoers. We hebben voor de rally te Ieper enorm veel testwerk gedaan en dat levert nu zijn vruchten af. Vrijdag waren we te voorzichtig gestart, maar vanaf de tweede doortocht zijn we voluit gaan aanvallen en dat tot de allerlaatste proef. Met deze zege verstevigen we onze leidersplaats in het kampioenschap en we gaan nu voluit voor de titel.”

Achter de feiten

Vincent Verschueren strandde, ondanks een ferme eindspurt, op acht seconden van de winnaar. “We hebben alles geprobeerd tot de laatste proef, maar konden de Mevius niet meer remonteren. Na heel wat testwerk in het voorjaar heeft Vincent het vertrouwen in de wagen terug gevonden”, aldus copiloot Filip Cuvelier uit Kortrijk.

Adrian Fernémont werd knap derde en won ook nog de Power Stage voor Grégoire Munster en Kris Princen die het tijdsverlies van vrijdag niet meer goed kon maken. Pieter-Jan-Michiel Cracco werd pas zesde na een rally met veel kleine problemen. “We hebben heel het weekend achter de feiten aan gehold door problemen met de pop-off klep, remmen die blokkeerden en te harde banden. Het was niet onze wedstrijd.”

Historics

Bij de Historics stond er aanvankelijk geen maat op de BMW M3’s, maar door het uitvallen van Bjorn Syx en het tijdsverlies van Pieter-Jan Maeyaert door een gescheurde achterbrug, kwam Paul Lietaer toch aan de leiding. De Opel Manta 400 bleef foutloos en won niet alleen de Historic rally, maar werd ook nog negende algemeen.

De M-Cup kreeg een onverwachte winnaar met Tom Ceupens en Frank Werner uit Ledegem. Zij waren de enigen van de koplopers die heel het weekend zonder problemen doorkwamen en op regelmaat naar de zege reden.

Gilles Pyck was opnieuw de snelste in de Renault Clio Trophy. De jonge belofte uit Poperinge kreeg heel het weekend stevige tegenstand van de KACB belofte Tom Rensonnet, maar toen die op de laatste snelheidsrit nog van de weg ging, was Pyck zeker van de zege. Met nog twee rally’s te gaan heeft Pyck nu een riante voorsprong in deze merkencup.

(FM/ foto DM)

De uitslag :

1. De Mevius-Jalet Skoda Fabia R5

2. Verschueren-Cuvelier V.W. Polo R5

3. Fernémont-Maillen Skoda Fabia R5

4. Munster-Louka Hyundai i20 R5

5. Princen-Kaspers Citroën C3 R5

6. Cracco-Vermeulen Skoda Fabia R5

7. Monnens-Ozeel Porsche 997 GT3

8. Stampaert-Doublet Ford Fiesta R5

9. Lietaer-Feys Opel Manta 400

10. Patterson-Baird Ford Escort MKII