Filip Cuvelier en Paul Lietaer strijden beiden voor de overwinning: “De concurrentie is niet mals”

Filiep Masselin
Filiep Masselin Rallymedewerker KW

Kortrijkzaan Filip Cuvelier stond de laatste jaren al drie maal als winnaar op het podium van de 6 Uren van Kortrijk. Voor een vierde overwinning moet hij dit jaar voorbij Paul Lietaer, de meest gelauwerde West-Vlaamse piloot.

“Mijn thuisrally, de 6 Uren van Kortrijk, is elke keer een schot in de roos gebleken”, zegt Filip. “Ik haalde altijd een podiumplaats. In 2015 won ik voor de eerste maal aan de zijde van Claudie Tanghe. Het was ook onze eerste rally samen. Met onze Ford Fiesta R5 waren we een twintigtal seconden sneller dan Andy Lefevere. Daarna volgde de zege in de historic race aan de zijde van Robin Maes in 2017. Robin reed toen met een BMW M3 en we wonnen met meer dan drie minuten voorsprong. De historic wagens zijn een pak trager dan de R5 wagens. De beleving is helemaal anders en het was dan ook leuk om dat mee te maken. Mijn derde zege kwam er vorig jaar toen ik aan de zijde van Vincent Verschueren de strijd won van onder andere Freddy Loix, Bernd Casier en Davy Vanneste”, gaat hij verder. “Dit jaar hebben we met het team van Gaby Goudezeune een zeer sterk seizoen gereden. We wonnen onder andere de TAC Rally en de ORC Rally terwijl we in de Omloop van Vlaanderen voor de tweede maal op rij tweede werden. Winnen in eigen streek is altijd leuk, maar de 6 Uren van Kortrijk is voor mij toch een speciale rally. Het podium op de Grote Markt bezorgt me iedere keer opnieuw kippenvel en de sfeer in het centrum van Kortrijk is ongelooflijk. De organisatie is telkens perfect, en dat met een groot deelnemersveld.”

Wanneer ik stop? Ik ben nog maar halfweg

Verraderlijk parcours

“Ook dit jaar gaan we voor de zege maar dat wordt geen gemakkelijke opgave. Het parcours is zeer gevarieerd: soms rap, soms technisch en meestal zeer verraderlijk. Daarenboven is het weer een bepalende factor. We hebben al veel spekgladde edities in de regen afgewerkt. Ook bij droog weer is het opletten geblazen omdat er veel modder en aarde op de landelijke wegen ligt. We liggen al enkele maanden stil en hebben niet voldoende tijd om de wagen af te stellen en te testen. Dat speelt in ons nadeel. Bovendien is de concurrentie niet mals. Kleppers als Bernd Casier, Davy Vanneste en Melissa Debackere kan je niet zomaar op een halve minuut rijden. Maar ook onze goede vriend Paul Lietaer is niet kansloos want hij komt met een snelle Skoda Fabia R5 aan de start”, legt Filip uit.

“Mijn zegehonger is inderdaad nog niet gestild”, vervolgt Paul Lietaer (Heestert) die bij alle 29 edities van de rally aan de start stond. “Ik ben 65 en heb zo’n 150 overwinningen op mijn palmares staan. Wanneer men mij vraagt hoelang ik nog rally’s zal rijden, dan antwoord ik steevast: ik ben nog maar halfweg!”

Rechtzetting

“Ik rijd nog altijd het liefst met een achterwiel aangedreven wagen, maar de sponsors besloten om voor deze thuisrally een Skoda Fabia R5 te huren. Vorig jaar stond ik in Kortrijk ook aan de start met een Skoda Fabia R5. Toen reden we in het begin van de rally lek en konden we een goed klassement vergeten. We hebben dit jaar dus iets recht te zetten. We zijn, net als vele andere piloten, zege-kandidaten maar de verschillen in Kortrijk zijn zo klein dat het kleinste foutje dodelijk is. Ondanks het feit dat ik nog altijd een achterwiel aangedreven wagen verkies, ben ik zeer tevreden dat ik in eigen streek met een topwagen aan de start kom. Een pronostiek is niet aan mij besteed want er zijn zoveel factoren die je niet in de hand hebt. Ik wil in de eerste plaats mijn gelegenheidscopiloot, Michiel Feys, een leuke dag bezorgen”, besluit Paul.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.