Problemen met de BMX-piste in Oostende, stadsbestuur belooft beterschap

Redactie KW

De Ostend BMX Club en N-VA trekken aan de alarmbel over de piste op het sportpark De Schorre. “We kunnen op zo’n piste geen wedstrijden organiseren”, luidt het. Schepen Arne Deblauwe belooft beterschap.

De BMX-piste op het sportpark De Schorre werd een tiental jaar geleden aangelegd en werd jarenlang uitgebaat door Ostend BMX. De stad oordeelde dat er een gemengd gebruik moest komen waarbij ook een andere club en individuele sporters het terrain konden gebruiken. De stad nam anderhalf jaar geleden het beheer van de BMX piste over. Volgens de sporters van de Ostend BMX is het dan fout beginnen lopen omdat er te weinig onderhoud was van de piste. “Het parcours wordt niet goed onderhouden. Er zijn putten omdat ze niet elke winter de nodige werken uitvoeren. Het startsysteem werkt niet naar behoren omdat het ventiel kapot is. Wij herstelden dat vroeger zelf, maar sedert de stad dat doet is het weken wachten op herstel. De heuvels zijn afgevlakt en bij regenweer staat er modder waardoor de renners zich vast rijden en vallen. Er worden immers hoge snelheden gehaald. Op verschillende plaatsen zitten ze op de onderlaag en komen de keien er al door. Hier en daar is is wat dolomiet gegooid, maar dat gebeurde niet goed waardoor de ondergrond zacht blijft en renners vallen”, zegt Pieter Rodgerson van de club.

Geen keuring

Gewezen profrenner en trainer Alain Deschacht bevestigt: “Je moet de piste onderhouden in de winter en minstens 10 cm dolomiet aanvoeren, nat maken en aandammen zodat je een goede piste hebt. Dat deden wij vroeger, maar de stad doet dat onderhoud niet. Het gevolg is dat de piste niet eens gekeurd geraakt voor wedstrijden en dat is jammer. Bovendien is het gevaarlijk want er zijn meer valpartijen. Door de stenen zijn er ook meer kapotte banden waarmee de ouders van de jonge sporters niet blij zijn.”

De BMX-ers hebben het er moeilijk mee dat de piste die ze jarenlang koesterden, er nu zo slecht bij ligt. Verder hebben ze kritiek op het uitblijven van opbergruimte in de vorm van contaners. N-VA-gemeenteraadsleden Charlotte Verkeyn en Björn Anseeuw kwamen ter plaatse en zien een bevestiging van hun vermoeden : “Toen de piste werd overgedragen aan de stad, die ze op haar beurt overdroeg aan Farys, hebben we daarvoor gewaarschuwd. Het resultaat van anderhalf jaar stilstand is een piste die nu in onderhoud meer zal kosten en dat de club geen tornooien meer kan organiseren. En net die wedstrijden lokten 2.500 mensen en zorgen voor inkomsten voor de club. Zoals de piste er nu bij ligt is het niet meer dan een oefenpiste en zeker geen competitiepiste.”

Stad investeert wel

Sportschepen Arne Deblauwe (Sp.a) weerlegt : “Er werd verlichting geplaatst voor 55.000 euro en vorige week werd het starthekken hersteld. We zullen ook nog eens 20.000 euro investeren in containers om het materiaal op te bergen. Op de piste werden tijdelijke herstellingen uitgevoerd en er gebeurde een prijsvraag voor heraanleg. Voor de herstelling hebben we van de club zelfs al een bedanking gekregen. Er is bij Farys ook een prijsvraag lopende voor herstel van de piste. We voorzien daarvoor 30.000 euro. Maar de nieuwe toplaag kon er pas komen na het einde van de werken voor de verlichting. We investeren meer dan 100.000 euro in de enige BMX-piste in de provincie. We hebben ook begrepen dat de club 1 of 2 lijnen van het parcours wil aanpassen. We wilden afspreken na de kerstvakantie, maar dat lukte niet. Het is jammer dat ze ons nu op de vingers tikken. ” De schepen ziet ook geen probleem in wedstrijden : “Maar dan moet een club die ook wel willen organiseren en daar komt veel bij kijken. De laatste wedstrijd datyeert van twee jaar terug. De wedstrijden zullen na de geplande heraanleg geen probleem zijn.”

(efoo/foto efoo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier