PODIUM Van baskettoppers over een KVO-held tot minzame moddermannen

Wouter Vander Stricht

Deze week op ons podium: een duo basketbalsters, een scorende middenvelder en een duo afscheidnemende veldrijders.

Iepers duo Emma Meesseman en Kim Mestdagh scoren samen 59 punten voor Belgian Cats

1
PODIUM Van baskettoppers over een KVO-held tot minzame moddermannen

De Belgian Cats, het nationale team van het damesbasketbal, hoopt zich nog voor het EK te plaatsen. Daarvoor moesten ze wel voorbij Polen. Dat Ann Wauters, die nu in Bellegem woont, opnieuw meespeelt zorgt voor de nodige rust. Maar het waren twee West-Vlaamse meisjes die op het scorebord mee het verschil maakten. Emma Meesseman was de uitblinkster aan Belgische zijde en scoorde 29 punten en pakte 14 rebounds. Kim Mestdagh, de dochter van bondscoach Philip Mestdagh, was maar liefst goed voor 30 punten waarbij zes driepunters. De eindstand was dan ook overduidelijk : 100-63. In een poule met ook nog Wit-Rusland hebben alle teams nu één keer gewonnnen.

Michiel Jonckheere vernedert met KV Oostende landskampioen AA Gent

2
PODIUM Van baskettoppers over een KVO-held tot minzame moddermannen
© BELGA
Na de herfsttitel liep het wat stroever bij de kustploeg, maar door de zege tegen AA Gent staat KVO nu al negen punten voor op de nummer 7 en dat met nog maar negen punten verdienen. Yves Vanderhaeghe had enkele wissels in zijn team doorgevoerd, onder meer Michiel Jonckheere – die ook tijdens de openingsspeeldagen tot de uitblinker behoorde – stond aan de aftrap. Jonckheere werd wat teruggeslagen door blessureleed, maar toonde nu dat hij zeker niet misstaat in het elftal. In de laatste match op het Albertpark, waarvan de sloop gisteren al symbolisch begon, scoorde hij twee keer. Hein Vanhaezebrouck en de zijnen werden terug naar Gent gestuurd met een 5-2 nederlaag.

Afscheid in stijl van de crossende ‘Svennen’

3
PODIUM Van baskettoppers over een KVO-held tot minzame moddermannen
© BELGA

Sven Nys nam in Oostmalle afscheid van de cross-wereld. Dat hij op het einde van race zijn maatje Sven Vanthourenhout (Beernem) opwachtte, zegt veel over de band van het duo. Nys is de oppercrosser, maar ook Vanthourenhout heeft – vooral in het begin van zijn carrière – mooie prestaties neergezet. Op het WK veldrijden won hij twee keer brons, maar Vanthourenhout kon het ook op de weg. Op het BK pakte hij in 2003 brons en in 2008 zilver. Sven Vanthourenhout verbond de jongste jaren zijn lot aan dat van Sven Nys en beleefde naar eigen zeggen fantastische jaren. Vanthourenhout (zopas 35) geworden is vijf jaar jonger dan Nys (die straks 40 wordt). Bij Telenet-Fidea gaat Vanthourenhout nu aan de slag als ploegleider, hij zal ook nog enkele profs persoonlijk begeleiden.

(WVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.