Patrick Lefevere maakt balans voorjaar Stijn Devolder

Als er een renner het voorbije voorseizoen onder vuur lag, was het Stijn Devolder. Vooral Quick-Stepmanager Patrick Lefevere kon er niet mee lachen dat de Deerlijknaar in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix onzichtbaar was. “Te hard ? Ik ben héél mild voor Stijn”, klinkt het bij de ploegleider. Lefevere maakt een (voorlopige) balans op.

Het voorjaar van Devolder

Omloop Het Nieuwsblad : 131ste Kuurne – Brussel – Kuurne : opgave Dwars door Vlaanderen : 80ste E3-prijs : 40ste Driedaagse De Panne-Koksijde : 23ste Ronde van Vlaanderen : 25ste Parijs – Roubaix : 42ste Luik – Bastenaken – Luik : voorlaatste

Wat is er verkeerd gelopen in zijn voorbereiding ?

„Ik weet het niet, dat is net het probleem. Dit seizoen heeft hij nochtans meer contact gehad met de ploegleiding dan vorig jaar, maar als puntje bij paaltje komt, doet hij het toch op zijn manier. Té eigenzinnig, ja. We hebben hem voorgesteld om tijdens de strenge winter in het zuiden te gaan trainen, zoals een groot deel van de ploeg. In Calpe kunnen onze renners goedkoop logeren en aan het Gardameer huren we zelfs een huis. Ik ben geen trainer, maar ik weet wel dat je bij vriestemperaturen niet zo makkelijk je conditie opbouwt als bij twintig graden. Maar Stijn wilde liever thuis blijven, bij zijn familie, terwijl hij zijn vrouw en kinderen perfect had kunnen meenemen. Wij kunnen het maar aanbieden, hé…”

U heeft voor de Ronde uw kritiek op Devolder niet gespaard. Waarom ?

„Omdat jullie mij vragen stellen en ik dan altijd eerlijk ben. Ik moet toch niet zeggen dat ik tevreden ben als dat niet zo is ? Of moet ik, zoals Jean-Luc Dehaene, geen commentaar antwoorden ? Daar zouden jullie ook mee kunnen lachen zeker ?”

U kunt Devolder in bescherming nemen.

„Ik erger er mij al een jaar aan dat hij geen platte prijs rijdt, waarom zou ik dat dan doen ?”

Omdat Devolder een gevoelige renner is bij wie alleen de zachte aanpak rendeert ?

„Wie zegt dat ? Jullie, journalisten !”

Neen, mensen uit zijn omgeving. Hijzélf ook.

„Als ik met hem praat is altijd alles goed. Waarom vertelt hij mij dat dan niet ?”

Omdat hij dat niet durft. Te verlegen, zegt hij zelf.

„Dat hij dan zijn manager of zijn vrouw laat bellen ! Daar heb ik geen probleem mee hoor. (stilte) Dat is net het probleem. Ik kan niet tot hem doordringen. Niemand in de ploeg…”

Dirk Demol wel.

„Hij had het beste contact, ja, maar niet zo goed als iedereen denkt. Toen Devolder opgaf in de Tour van 2008, viel Dirk uit de lucht. Weet je wat hij tegen mij zei ? Zo goed ken ik Stijn ook niet… Dat zegt toch veel ? Vergeet niet : Devolder is naar Quick-Step gekomen zónder Demol en Demol is bij ons weer vertrokken zónder Devolder. Het is trouwens niet juist dat Demol Stijn bij ons naar een hoger niveau getild heeft. Dat heeft hij zélf gedaan…”

Is Devolder bang van u ?

„Ik weet het niet. Eigenlijk zou hij mij graag moeten zien, want ik betaal hem goed. Te veel zelfs volgens zijn prestaties. Maar als ik dat zeg, word ik als een keiharde boekhouder afgeschilderd, terwijl ik een van de braafste managers in het peloton ben. Bij veel ploegen had Stijn vorig jaar al problemen gehad. Kom naar het bureau, breng uw manager mee en we zullen uw contract herzien of ontbinden. Wat heeft Andreï Tchmil vorig jaar met Gert Steegmans en Kenny Dehaes gedaan ? Doe ik zoiets, dan krijg ik heel België over mij !”

(…)

(JC)

Het hele interview lees je in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 30 april 2010

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.