Patrick Lefevere: de bestuurder die geen supporter is van RSC Anderlecht

Marc Coucke en Patrick Lefevere in 2002, toen ze in de wielerwereld samenwerkten. © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Senior writer Frank Buyse laat zijn licht schijnen op de opmerkelijke bestuurswijzigingen bij RSC Anderlecht, waar Patrick Lefevere onafhankelijk bestuurder wordt.

Zo ging dat, het dubbelgesprek met Vincent Mannaert en Patrick Lefevere, vorige vrijdag in uw krant. De eerste die omstandig de dictatuur van onderin uitlegde, waardoor Club alweer nagelbijtend zit te wachten op een uitspraak van de Raad van State over het dossier van het nieuwe stadion aan de Blankenbergse Steenweg. De tweede die maar niet genoeg kon benadrukken dat hij géén supporter was van Anderlecht. Oh neen…! “ik kwam er alleen wel eens in de loges…” Nauwelijks een maand later blijkt al bijna bij manier van spreken de eerste steen van het nieuwe stadion al gelegd op een heel andere locatie, op Jan Breydel zelfs… En is Lefevere ‘onafhankelijk’ bestuurder van RSCA.

So be it… Om in termen van Anderlecht te blijven, zo schreven ze nauwelijks een maand geleden nog over het ‘overgangsjaar’. The Process, weet u nog? Van Biesbrouck en Coucke konden in de media niet voldoende benadrukken dat ze One Team waren, allen samen op goede weg, financieel en sportief…

Mogen we dan nu even in elkaar krimpen? Of in de lach schieten, we weten het nog niet goed. Niet eens omwille van de zoveelste coup van Coucke – we schreven echt niet zomaar zes weken geleden dat het wachten was op de volgende bom in het Lotto Park. We kennen de driften, de honger naar succes en het ongeduld van Coucke wel een beetje. Succes, Vandenhaute en Van Eetvelt! Maar Patrick Lefevere ‘onafhankelijk bestuurder’ van RSCA…? Patrick Ik Ben Geen Supporter Van Anderlecht! Lefevere…? Die toen ook nog zei: “Ik ben hoegenaamd geen voetbalkenner…”

“Mogen we nu even in elkaar krimpen? Of in de lach schieten, we weten het nog niet goed”

Hoef je misschien niet te zijn als bestuurder van een nv die voetbalt runt, maar is hij dan echt door zijn medestrijder voor een upgrade van het profwielrennen Wouter Vandenhaute meegenomen naar Anderlecht omwille van zijn kennissenkring (mogelijke) sponsors? Omdat hij, zoals hij ook nog in dat dubbelinterview zei, veel heeft geleerd van good old Michel Verschueren hoe om te gaan met vips…? Want daar zijn er veel van bij Anderlecht. Meer dan fans die nog geloven in PO1, maar dat terzijde… Of is Lefevere er door zijn vroegere baas bij Davitamon-Quick.Step Marc Coucke bijgehaald omwille van zijn expertise in de wielrennerij, zeg maar topsort? Coucke is wel opgestapt uit het wielrennen omdat hij inzag dat in het peloton Lefevere en niet de geldschieter de baas was.

Nu zit Coucke dus wel aan het stuur (al bengelt Anderlecht maar halfweg het peloton), benieuwd wat de nieuwe onafhankelijke bestuurder kan toevoegen… Het is in elk geval een mooi cadeau voor Lefevere: de week dat hij 65 jaar werd en met pensioen kon, komt er nog een postje bij.

Nu weer Michael Verschueren aan het handje van Vandenhaute (hoelang zal dát duren?), Van Eetvelt gewoon in de plaats van Van Biesbroeck en de wijze, grijze Lefevere als toegevoegde waarde…: Anderlecht is een duiventil. Of neen, een circus. Of beter: een wespennest, we willen niet weten wat er zich intern afspeelt. Oh ja, Vandenhaute runt ook Let’s Play, een bedrijf dat optreedt als makelaar van spelers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier