Nora Naessens sluit carrière af met epische zwemmarathon: “Absolute hoogtepunt van mijn carrière”

Nora Naessens en trainer Martijn Balcaen aan de aankomstplaats van de wedstrijd in Napels. © GV
Redactie KW

Zondag 5 september werd een legendarische dag voor de Anzegemse topzwemster Nora Naessens (26). Als enige Belg nam zij deel aan de wedstrijd Capri-Napoli 2021, één van de meest fascinerende en moeilijke zwemraces ter wereld. Ze behaalde een knappe vijfde plaats bij de vrouwen. “Dit had ik op voorhand niet durven dromen, ik ben ongelofelijk tevreden’, klinkt Nora Naessens.

De zwemrace waarbij er 36 kilometer diende afgelegd te worden in de Middellandse zee, startte aan het eiland Capri met aankomst aan het vasteland ter hoogte van de havenstad Napoli. Deze wedstrijd moest het toppunt van mijn carrière worden”, aldus Nora Naessens (26), die twee weken terug nog goud haalde op het BK 10 kilometer in Hazewinkel.

“Als onderdeel van de wereldbekerwedstrijden nemen hier alleen maar topatleten aan deel. Mijn doel was om de wedstrijd uit te zwemmen, maar van bij de start van de race kon ik een goed tempo aanhouden.”

“We bleven ongeveer anderhalf uur samen zwemmen met de grote groep van 27 deelnemers en gingen recht op de finish af. Daarna viel de groep wat uiteen in aparte groepjes en was het ieder voor zich. Mijn trainer en ik hadden op voorhand de stroming en de wind goed bekeken en hadden besloten om het linkse parcours te nemen.

Om de dertig minuten nam ik bevoorrading en dat liep goed. Dat gaf rust en zo kon ik goed mee tellen hoe ver we ongeveer in tijd zaten. Na 5,5 uur had ik 25 kilometer gezwommen en zat ik nog steeds heel goed op schema, maar vanaf dan moesten we tegen de stroming inzwemmen en stak de wind ook lichtjes op. Het werd dus een zwaar laatste stuk.”

Goed gevoel

“Op dat moment zwom ik twee andere dames voorbij, wat me een goed gevoel gaf”, vervolgt Nora. “Het tempo kon goed aangehouden worden, maar hoe dichter we bij land kwamen, hoe meer de stevige noordenwind voelbaar werd en vlakbij begon het ook te onweren. We bleven gaan en uiteindelijk kwam het eindpunt goed in zicht. Na zeven uur zwemmen, zaten Martijn en ik op slechts twintig minuten van de aankomst en waren dus goed opgeschoven.”

De beste supporters

“Ik had de beste supporters die me over de meet schreeuwden. Het was een ongelofelijke ervaring en een emotioneel gebeuren om na 7 uur 23 minuten en 1 seconde eindelijk de finish in Napoli te halen met alle fans, allemaal familie en vrienden, erbij! Ik was zo trots op mezelf en iedereen die me hierbij geholpen en gesteund had. Het was een enorme ontlading. En veel pijn in de armen en benen”, glimlacht de Anzegemse. “Ik had zomaar 36 kilometer gezwommen van het eilandje Capri naar het vaste land Napoli!”

Motorboot

Elke zwemmer kreeg een kleine motorboot met een kapitein en een jurylid waarin de trainer de richting naar Napoli bepaalde. “Het was dus een wedstrijd waar ik vooral moest afgaan op mijn trainer en dat liep uitstekend. Hij bevoorraadde me ook met gellekes, sportdrank, water en vaste voeding zoals bananen en repen. Voor Martijn was het even spannend als voor mij omdat hij echt de zwemrichting en mijn parcours moest bepalen.”

Trainingen

“Gemiddeld trainde ik ongeveer twintig zwemuren per week en drie uren dryland/krachttraining onder begeleiding van mijn trainer Martijn Balcaen. In onze topweken liepen de zwemuren op tot 26 uur per week, waarin ik een afstand van honderd kilometer aflegde.”

“Ongeveer 22 jaar geleden startte ik met zwemmen bij zwemclub Gold in Zwevegem. Ik ben daar begonnen op mijn vier jaar en niet meer gestopt tot op vandaag”, glimlacht de vlotte Nora, die werkt als interieurarchitect bij Cobras in Heule.

“Ik heb heel wat mooie wedstrijden gewonnen en ben op veel trots. Zeker ook op het feit dat ik mijn studies en werk altijd gecombineerd heb met topsport, want dat was zeker geen evidentie. Deze bijzondere wedstrijd was dan ook de kers op de taart. Ik kan me geen beter hoogtepunt voorstellen om te eindigen.

Alles wat ik ooit behaald heb, werd alleen nog maar versterkt met deze wedstrijd! Ik ben ongelofelijk dankbaar dat ik dit allemaal heb kunnen en willen doen, want tenslotte moest ik er altijd veel voor trainen en veel voor opgeven.”

“We genieten nu van wat rust. Wat ik hierna nog zal doen van sport of met zwemmen, zie ik later wel. Nu neem ik voldoende tijd om te bekomen van deze prestatie, maar wat vast staat is dat ik zeker niet meer zoveel zal trainen op dit niveau”, glimlacht de ijzersterke Nora Naessens.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.