Niet zeuren, voetbal is naast een praatsport ook een televisiesport

Een voetbalmatch zonder publiek is toch een beetje als een café zonder bier. © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Vanaf 1 juli mogen al 200 m/v toeschouwers rond de sportvelden, ‘en route’, zoals Marc Van Ranst woensdag zei, wordt dat de komende weken misschien al opgetrokken tot bijvoorbeeld 2000 vanaf 1 augustus – bekerfinale Club Brugge-Antwerp. En moet 1A op 7 augustus dan toch niet hernemen in lege stadions. Hoopvol voor de clubbestuurders. Want zoals Eddy Cordier, CEO van Zulte Waregem stelt: “Met beperkte capaciteit wordt de financiële schade toch een beetje beperkt.”

Die financiële schade is hun grootste zorg, ‘voetbal zonder fans is als een café zonder bier’ geldt alleen voor de liefhebbers. Het is hen vergeven, zij moeten meer dan ooit leven met de economische realiteit van vandaag. Geen beleving, dat is een probleem voor supporters en voetballiefhebbers. Die er sinds de herstart van de Bundesliga zonder toeschouwers ook danig over zeurden.

Maar blijkbaar went het wel. Na Dortmund-Bayern München was iedereen zelfs opgetogen over het toegevoegde geluid. “Beter dan een lachband in de uitzendingen van FC De Kampioenen”, zo luidde het. Misschien moet Club Brugge maar geen nieuw stadion bouwen. Plaats voor een paar honderd journalisten en vooral televisiemensen is voldoende. En in de montagekamer de juiste geluidsband. Voetbal wordt dan niet alleen een praatsport (al eens Extra Time gevolgd?) maar ook steeds meer een televisiesport.

Waarom denk je dat de Duitsers alweer voetballen sinds half mei en dat de Spaanse, Engelse en Italiaanse competities zo meteen ook hervatten? Simpel: omdat stopzetting de Bundesliga 700 miljoen euro had gekost, de Premier League 1 miljard euro enzovoort…

Aan televisierechten, jawel. Voor de Pro League, die al op 2 april besliste tot stopzetting – we schreven toen al: veel te snel – was het mogelijk verlies van 20 miljoen euro nog marginaal. Gelukkig schoot de Veiligheidsraad nog te hulp maar daarom wilde de Pro League stoppen.

Het minste verlies. Niet omwille van het verhoogd risico op besmetting. Voor de 22 loslopende mannen rond een bal op een grasveld van zo’n 110 op 70 meter is dat volgens een wetenschappelijk onderzoek in Nederland “verwaarloosbaar”. Kon die analyse niet vroeger komen? Soit, straks voetballen we met ‘publiekslimieten’, da’s ook weer nieuw.

Weer volk in de winkel is voor iedereen leuker, ook voor de clubs. Maar voetbal is vandaag meer business dan live-entertainment, meer televisie dan emoties in de tribunes. En de clubbestuurders tellen nu in eerste instantie hun winsten en verliezen. Ze horen nauwelijks het gezeur over een gebrek aan beleving.

Reageren? frank.buyse@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier