Melissa Debackere geeft forfait zodat mensen uit haar serviceteam zelf rally kunnen rijden

Redactie KW

Eerder onverwacht komt Melissa Debackere dit jaar niet aan de start van de rally in haar eigen Wervik, maar de pilote heeft een goede reden om forfait te geven. “Op deze manier krijgen de mensen uit mijn serviceteam ook eens de kans om in Wervik zelf het stuur in handen te nemen.”

Zo kan onder meer Kenneth Degruyter van het echte werk proeven. De 26-jarige mechanieker van Garage Pottie in Gullegem rijdt een Ford Fiesta R1 voor. “Mijn vroegere werkgever was Peter Lemahieu, een bekend rallypiloot. Ik was nog maar 16 jaar, maar ging toen al graag mee met Peters serviceteam. Hij hielp soms ook mee met ASD VZW (Autosport Debackere, red.) en zo kwam ik in contact met het team van Melissa Debackere. Toen Peter besliste om minder rally’s te rijden, heb ik de overstap gemaakt naar het serviceteam van ASD. Het is nu zowat acht jaar dat ik in de rallysport zit. Ik was al heel lang liefhebber van alles wat een motor heeft en deel uitmaken van een serviceteam was voor mij de ideale manier om in het milieu te geraken. Ons team bestaat uit vrijwilligers, die toch een grote verantwoordelijkheid dragen. Melissa moet voluit kunnen gaan en heeft dan ook blindelings vertrouwen in ons. Mijn specifieke taak bestaat erin het voorste deel van de wagen te controleren: het motorcompartiment en de voortrein van de wagen. Zowel voor als tijdens de rally controleer ik alle vloeistofniveaus en kijk ik na of alles nog goed aangespannen is.”

Dit weekend wil ik vooral plezier beleven aan mijn eerste wedstrijd voor eigen volk, want ik woon in Kruiseke“, vervolgt Kenneth Degruyter. “Ik heb mijn Ford Fiesta pas aangekocht en weet dat ik nog veel te leren heb. Bovendien moet ik optornen tegen de veel snellere Citroën Saxo’s, zodat er van een klasse-zege geen sprake is. Als alles goed verloopt, dan volgen misschien nog de Rally van Kasterlee en de TBR Rallysprint, maar dat hangt van twee zaken af: zelf goed finishen en het verdere rallyprogramma van Melissa. Want de absolute prioriteit is immers de service van haar Skoda Fabia R5 verzorgen.”

dario verschaeve

De tweede serviceman die zijn kans waagt in Wervik is Maarten Bruggeman. “Ik ben mechanieker bij TVH in Gullegem en heb een grote liefde voor mechaniek”, zegt de 36-jarige Kruisekenaar.

“Mij pa reed indertijd rallycross zodat ik er al van kleins af bij betrokken ben. Toen mijn vriend Kevin Hoets een Honda Civic kocht in 2007, vroeg hij mij als copiloot en zo ging de bal aan het rollen. Na een drietal jaar stopte Kevin, omdat hij verbouwingen wou doen en begon ik als copiloot bij Dario Verschaeve. Toen ik in 2013 zelf een rallywagen wou maken, kwam ik bij Hendrik Debackere terecht. Hij is een vriend van mijn vader en zo was de stap naar het serviceteam van Melissa snel gezet. Mijn taak bestaat er in de achterkant van de wagen te controleren. Dat gaat van de remmen over de ophanging, de transmissie tot de rollagers terwijl we voor de wedstrijd alles doen.”

Maarten zal in Wervik met een Honda Civic rijden. “Ik hoop mee te kunnen strijden voor de zege in de klasse 1A en een toptienplaats in Divisie 1&2 behoort ook tot de doelstelling. Net als Kenneth wil ik nog Kasterlee en de TBR rijden, maar uiteraard krijgt het programma van Melissa absolute voorrang.”

En dan zijn er uiteraard nog Hendrik Debackere en Carine Messiaen, Melissa’s ouders. “Ik ben 44 jaar actief in de rallysport en een paar jaar geleden hebben we de VZW ASD opgericht om het serviceteam van Melissa vorm te geven. Dit weekend ga ik me dus ontfermen over de wagens van Kenneth en Maarten, terwijl Carine opnieuw instaat voor de catering en vooral een luisterend oor biedt. Zij heeft 263 rally’s op haar actief en weet wanneer je iemand moet oppeppen of kalmeren“, besluit Hendrik filosofisch. (FM)