Maxime (23) wil de beste B-girl ter wereld worden en heeft daar heel wat voor over: “Ik heb mezelf drie weken lang opgesloten”

Maxime ‘Madmax’ Blieck is één van de favorieten op de Red Bull BC One World Finals in het Poolse Gdansk. © Annika Wallis
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Chef Nieuws

Kroont een West-Vlaamse zich zaterdag tot beste B-girl ter wereld? Het zou zomaar kunnen, want de uit Oostkamp afkomstige Maxime ‘Madmax’ Blieck is één van de favorieten op de Red Bull BC One World Finals in het Poolse Gdansk, zeg maar het officieuze wereldkampioenschap breaking. “Na mijn tweede plaats van vorig jaar zou winnen een heel mooie bekroning zijn.”

Vorig jaar schopte Maxime ‘Madmax’ Blieck – opgegroeid in Oostkamp, maar woont nu in Brussel – het tot de finale van de Red Bull BC One World Finals. Dat is het officieuze wereldkampioenschap breaking, vaak verkeerdelijk ‘breakdancen’ genoemd. Madmax moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een eervolle tweede plaats, niet slecht voor een debutant. De zege was voor de meer ervaren Rusissche Natali Kiliachikhina, beter bekend als Kastet.

Betekent dat dat Kastet opnieuw als topfavoriet aan de World Finals start? Niet noodzakelijk, zo blijkt. “De grootste kanshebber, dat ben ik!” lacht Maxime. “Neen, eigenlijk is het vooral superspannend. De line-up is echt heel sterk dit jaar. De absolute wereldtop is er straks bij. Ik kan er even goed in de eerste ronde uit liggen, en dat geldt even goed voor Kastet. Maar die zware tegenstand is net goed, want als je wil winnen moet je ook in staat zijn de besten te verslaan. Na mijn tweede plaats van vorig jaar zou winnen een heel mooie bekroning zijn. Al is het voor mij ook al veel waard als mensen het de max vinden wat ik doe. Want behalve een sport, is breaking ook een kunstvorm. Maar i kheb het voorbije jaar veel bijgeleerd. Ik heb hard aan mijn craft gewerkt en ben een betere B-girl geworden.”

Madmax werd vorig jaar tweede op de World Finals.
Madmax werd vorig jaar tweede op de World Finals. © Little Shao/Red Bull Content Pool

Opvallend: de West-Vlaamse bracht de voorbije weken door in een kamer van Sport Vlaanderen in Gent. Een bed, een tafel en een raam, meer had haar spartaans bestaan amper te bieden. “Ik heb mezelf drie weken lang bewust opgesloten. Om er echt alles aan gedaan te hebben. Dat heeft één groot voordeel: er is geen enkele afleiding. Maar het is ook loodzwaar. Opstaan, eten, trainen, eten, trainen en slapen. Eyes on the prize. Ik ben mezelf een paar keer tegengekomen, maar daar leer je uit. Ik weet nu: als ik dit kan doorstaan, dan kan er mij ook niemand kraken op het podium.”

Volg de World Finals op zaterdag 6 november van 18 tot 22 uur live op redbull.be/bcone.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.