Sportievelingen kregen woensdagmiddag goed nieuws na de Nationale Veiligheidsraad. Bij de start van fase 2 in de exitstrategie uit de coronacrisis is het vanaf maandag 18 mei toegelaten om met maximaal 20 mensen in open lucht en onder begeleiding van een coach te sporten.

Concreet gaat het om sporttrainingen en -lessen waarbij de veiligheid van alle deelnemers gegarandeerd moet kunnen worden. Fysiek contact moet dus vermeden worden, wat betekent dat een oefenmatch voetbal bijvoorbeeld nog geen optie is. Voor zaalsporten en ook zwemmen is het op dit moment nog te vroeg. Ook de cafetaria of eventuele douchevoorzieningen bij de club moeten dichtblijven.

Bij de nieuwe versoepeling gaat het niet enkel om reguliere sportclubs. "Een bewuste keuze", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Omdat mensen die niet zijn aangesloten bij zo'n club anders uit de boot vallen. Het moet wel gaan om trainingen, van wedstrijden kan geen sprake zijn."

"Het is belangrijk om die begeleider te benadrukken, al spreken we liever over een verantwoordelijke of zelfs een Bob. Hij of zij moet erop toezien dat de basisregels qua afstand houden en hygiëne gerespecteerd worden." Een wegkapitein van een clubje wielertoeristen is een concreet voorbeeld van zo'n Bob.

Dat de nieuwe richtlijn ruimte laat voor interpretatie en de bestaande overschrijft, ontkent viroloog Van Ranst. "De basis - het wandelen, lopen of fietsen met twee vaste vrienden of familieleden - blijft. Net als het zoveel mogelijk beperken van nieuwe contacten. We voegen er eigenlijk een laag aan toe: er wordt hier specifiek gekeken naar sporten waarbij de groep dezelfde blijft."

Sportievelingen kregen woensdagmiddag goed nieuws na de Nationale Veiligheidsraad. Bij de start van fase 2 in de exitstrategie uit de coronacrisis is het vanaf maandag 18 mei toegelaten om met maximaal 20 mensen in open lucht en onder begeleiding van een coach te sporten. Concreet gaat het om sporttrainingen en -lessen waarbij de veiligheid van alle deelnemers gegarandeerd moet kunnen worden. Fysiek contact moet dus vermeden worden, wat betekent dat een oefenmatch voetbal bijvoorbeeld nog geen optie is. Voor zaalsporten en ook zwemmen is het op dit moment nog te vroeg. Ook de cafetaria of eventuele douchevoorzieningen bij de club moeten dichtblijven.Bij de nieuwe versoepeling gaat het niet enkel om reguliere sportclubs. "Een bewuste keuze", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Omdat mensen die niet zijn aangesloten bij zo'n club anders uit de boot vallen. Het moet wel gaan om trainingen, van wedstrijden kan geen sprake zijn." "Het is belangrijk om die begeleider te benadrukken, al spreken we liever over een verantwoordelijke of zelfs een Bob. Hij of zij moet erop toezien dat de basisregels qua afstand houden en hygiëne gerespecteerd worden." Een wegkapitein van een clubje wielertoeristen is een concreet voorbeeld van zo'n Bob.Dat de nieuwe richtlijn ruimte laat voor interpretatie en de bestaande overschrijft, ontkent viroloog Van Ranst. "De basis - het wandelen, lopen of fietsen met twee vaste vrienden of familieleden - blijft. Net als het zoveel mogelijk beperken van nieuwe contacten. We voegen er eigenlijk een laag aan toe: er wordt hier specifiek gekeken naar sporten waarbij de groep dezelfde blijft."