Laurence VandeVyver geselecteerd voor de Paralympics

Voor de 38-jarige Laurence VandeVyver is handbiken sinds 2019 alles in haar leven.© (Foto Facebook)
Voor de 38-jarige Laurence VandeVyver is handbiken sinds 2019 alles in haar leven.© (Foto Facebook)
Redactie KW

Laurence VandeVyver uit Maldegem werd samen met tien andere nieuwe atleten door de raad van bestuur van het Belgisch Paralympisch Comité officieel geselecteerd voor deelname aan de Paralympische Spelen die deze zomer in Tokio plaatsvinden.

Eerder werd met Florian Van Acker een West-Vlaming geselecteerd voor het tafeltennis. Laurence VandeVyver zal met een handbike in Tokio uitkomen in de categorie H3 op de weg.

Voor de 38-jarige Laurence VandeVyver is handbiken sinds 2019 alles in haar leven. “Ik had altijd veel sport nodig”, vertelt ze. “Handbiken is erorm lastig en vormt daarom een uitdaging.” Laurence wil zich internationaal meten met andere dames in de klasse WH3.

Topjudoka

Als een vijfjarige begon ze met judo en groeide ze uit tot een Belgische topjudoka, onder het bewind van toenmalige coach Jean-Marie Dedecker. Ze werd meermaals Belgisch kampioen in de categorie -57 kg. Op het EK voor junioren (U20) in Boedapest (Hongarije) werd ze vijfde, maar helaas blesseerde ze zich toen aan de knie en moest ze stoppen met judo. Ze schakelde over naar roeien, waarin ze ook meerdere Belgische titels behaalde.

In januari 2017 werd VandeVyver ziek en kreeg ze tintelingen in haar voeten. Dokters wezen naar het Guillain-Barré syndroom, een immuun gemedieerde ziekte van de perifere zenuwen. Al snel volgden verlammingsverschijnselen van het onderste en bovenste lidmaat, alsook van de ademhalingspieren en die in het gelaat. Na een maand in coma begon ze aan haar herstel. Laurence is een van de patiënten voor wie de aandoening chronisch blijft: ze is verlamd vanaf haar borst en zit in een rolstoel. In het revalidatiecentrum van het UZ Gent maakte ze kennis met G-sport. Eerst met rolstoelrugby, vervolgens proefde ze van wheelen, maar uiteindelijk kwam ze via Parantee-Psylos in het handbiken terecht. Daarin vindt ze nu haar nieuwe uitlaatklep.

Zevende op WK G-wielrennen

Laurence VandeVyver nam in mei en juni deel aan respectievelijk de wereldbeker Para-cycling in Oostende en ze behaalde een knappe zevende plaats op het wereldkampioenschap G-wielrennen in Cascais (Portugal). Door haar goede prestaties verzekerde ze zich van een selectie voor de Paralympische Spelen in Tokio.

Veertien atleten zijn op dit moment reeds zeker van hun plaats op de Paralympics. Op 28 juni en 2 juli worden ook de samenstellingen van het nationale herenteam goalbal (zes atleten) en van het team para-dressuur (vier atleten) bekend gemaakt met hier ook een aantal West-Vlamingen. De Paralympische Spelen hebben plaats 24 augustus tot 5 september. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier