KW WK-blog (4) : Ventenbenen, knappe lijven en broekjes van 25

Redactie KW

Gisteren liet onze missexpert en WAGhals Tim Vansteelandt zijn licht schijnen over de Wives and Girlfriends van de sterren van Zuid-Afrika, vandaag belicht Debbie Brackez de venten zelf.

Er was een tijd dat ik op zondagnamiddag naast een voetbalveld te vinden was. Niet zomaar een voetbalveld, maar het voetbalveld van SK Staden, zowaar. Niet dat ik verstand had van voetbal, neen, dat niet. Ik had andere redenen om daar te zijn. Of beter: ik had één reden om daar te zijn. Die reden luisterde naar de welluidende maar heel erg fictieve naam Bart.

In weer en wind richting voetbalplein

Bart was spits bij SK Staden. Of middenvelder, of misschien zelfs verdediger. Wat kon het mij schelen? Bart had vooral schone benen. En hij lachte zo lief naar me als hij me zag staan aan de zijlijn. Meer had mijn zestienjarige ik niet nodig om op zondagnamiddag in weer en wind richting voetbalplein te trekken. Gelukkig deelden enkele van mijn vriendinnen dezelfde passie voor het voetbal, al heetten hun persoonlijke passies, al even fictief uiteraard, Dirk en Peter. En ik moet toegeven dat mijn vriendinnen tenminste enkel juichten als de bal in het doel van de tegenstander belandde, en niet zoals ik die keer dat een van onze spelers in eigen doel… Euh ja, lang geleden, nog jong, en andere zwakke excuses.

Ventenbenen en ontblote bovenlijven

Om maar te zeggen: voetbal was voor mij lange tijd niet meer dan de perfecte gelegenheid om ongegeneerd te kijken naar de schone ventenbenen en de ontblote bovenlijven na de match. Jawel. En ik durf dat hier allemaal zomaar toegeven, zeg.

Fout, fout, fout!

Zoals dat wel met meer dingen het geval is als je ouder wordt (dertig dit jaar, maar hou het stil…), is ook mijn visie op voetbal veranderd doorheen de jaren. Maar dat ligt meer aan het voetbal dan aan mij, denk ik, of misschien aan beiden. Waar het om gaat is het volgende: hoe kan je op mijn leeftijd nog ongegeneerd naar de lichamen van de voetballers kijken, als je begint te beseffen dat zowat 90 procent van wat op het veld staat jonger is dan je zelf bent? Sommigen zijn amper twintig, maar liefst tien jaar jonger dan ik zelf ben! Is het dan eigenlijk wel legaal om op die manier naar hen te kijken? Oké, legaal is het misschien nog net, maar in mijn hoofd klinkt nog slechts één woord: fout, fout, fout!

Een broekje van 25

Neem nu Christiano Ronaldo. Naar ik hoor zou hij de knapste voetballer van het WK zijn, en dus heb ik hem, in het kader van deze blog en heus alleen om die reden, eens uitgebreid bestudeerd. Ik moet toegeven, lelijk is hij niet, maar je kan er niet omheen dat hij nog bitter jong is. Zo ziet hij er uit en dat is hij ook: amper 25, beweert Wikipedia. Stel je voor wat je dat allemaal nog moet leren, eens je er…

“Cassillas is zelfs bijna dertig!”

Voor het in mijn gedachten uit de hand loopt, snel over naar de volgende: Iker Casillas zou ook niet van de lelijkste zijn, las ik onlangs in de gespecialiseerde vakpers. En mijn geluk kan niet op: hij is zelfs bijna dertig! Volgend jaar, pas, maar toch. Jonger blijft jonger, maar misschien kunnen we hier toch wel een oogje dichtknijpen. Helaas is de kans dat hij er op het volgend WK nog bij is klein, en dus kan ik me nu maar al beter voorbereiden op het feit dat tijdens het volgend WK álle spelers jonger zullen zijn dan ik. Kwestie van de schok dan niet te groot te maken. Of het moet zijn dat Fabio Cannavaro ook dan nog meedoet… (niets op tegen, trouwens!).

Begin buitenspel te begrijpen…

Neen, Iker Casillas of niet, ik kijk tegenwoordig om een andere reden naar het voetbal. Voor de doelpunten en de passes, want soms is voetbal best mooi, als je voorbij het uiterlijk van de spelers kijkt. En ik begin zowaar half en half te begrijpen hoe dat buitenspel nu precies in elkaar zit. Soms, als de wind goed zit, en ze het in de herhaling vertraagd tonen, met van die cirkeltjes onder de spelers in kwestie.

Toch vraag ik me tijdens het kijken nog af en toe één ding af: wanneer vindt eigenlijk dat WK voor veteranen plaats

(Debbie Brackez)

Nog tot het eind van het WK voetbal impressies van de redactieleden van Krant van West-Vlaanderen op kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.