Kajakclub Sobeka Zwevegem zorgt voor promotie van de kajaksport

© (Foto SJK)
Redactie KW

Deelnemers uit 6 landen waren op de afspraak in de Zwevegemse kanaalzone. Sobeka organiseerde daar zijn jaarlijkse internationale regatta, de Flanders Cup, met een gezellige sfeer en heel wat jeugdige en minder jeugdige deelnemers. Er stond nogal wat wind over het kanaal, wat de reddingsdienst een drukke dag bezorgde. Het evenwicht bewaren, was niet zo evident.

Resultaten langebaan

Voor de oudste leeftijdscategorieën is de afstand 5000m. Sobeka scoorde daarin prima in verschillende categorieën. Joke Coppens won bij de dames, Tuur Bettens bij de heren, met voormalig topkajakker Laurens Pannecoucke als vierde. In K2 bij de mannen won Sobeka met Gunther Wolfvelde en Jasper Bonte.

Bij de aspiranten haalde Sobeka de drie podiumplaatsen binnen in de K2-5000m. De broers Mathis en Elias vaarden er tegen elkaar. Elias, met Klaas Deschildre als partner miste bij een doortocht een boei, waardoor Mathis met Hannes Minjauw de zege ‘bijna’ cadeau kreeg. Beau Christiaens en Zias Maerevoet werden knap derde. In de K1 voor aspiranten moest Mathis Roosen enkel de Gentenaar Thibault Van Acker laten voorgaan. In de eerste 10 waren er vijf Sobeka-vaarders.

Ook bij de kadetten was het zilver voor Sobeka. Daar zorgde Maxime Vandesteene voor bij de jongens. Bij de meisjes haalde Eline Dejonckere zilver.

Toffe wedstrijden bij de pupillen, waar Lars Lazou (KSKZ) goud haalde op de 1000m. Bij de meisjes won Eva Debacker (KSKZ).

BK in aantocht

“Normaal gezien is het BK kortebaan de week voor onze regatta”, vertelt Tuur Bettens, vaarder en trainer bij KSKZ. “Dit jaar is het omgekeerd en kunnen we de regatta een beetje zien als een generale repetitie voor het BK. Twee weken geleden was de wedstrijd in Neerpelt geannuleerd omwille van blauwalgen. We hebben toen halsoverkop zelf een wedstrijd geïmproviseerd door de in Neerpelt ingeschreven ploegen uit te nodigen naar Zwevegem. Samen met Stijn De Wandel zijn we een hele nacht bezig geweest om een programma samen te stellen, met enkele originele wedstrijdformules. Door snel op de bal te spelen hebben we veel kajakjeugd toch hun wedstrijd kunnen bieden. We noemden de wedstrijd de Sobeka Warming-up Cup.”

“Alleen jammer dat enkele jonge talenten die volgend weekend naar de Olympic Hopes in Bratislava (Slovakije) mogen, geen toestemming kregen om op onze regatta te varen. Zo missen we wel enkele Belgische toptalenten van andere clubs. Gelukkig hebben we weer enkele buitenlandse clubs te gast, waarvan we de tegenstand moeilijk kunnen inschatten. Hongarije, Spanje, Duitsland, Frankrijk en een paar Britse clubs, dat maakt de wedstrijd interessant.”

Sfeer en begeleiding

Tuur Bettens: “Andere clubs vragen zich af hoe we zoveel jeugd aan het varen krijgen, maar de gemoedelijke sfeer, de organisatie van onder meer catering op wedstrijden door de ouders, goeie trainers en de ‘Start-to-kayak’-formule voor kandidaat-vaarders, doen daar veel aan. In tien lessen kunnen kinderen van de kajaksport proeven en als ze het tof vinden, kunnen ze lid worden.”

“Op deze regatta varen weer enkele nieuwkes hun eerste officiële wedstrijd. Tof dat ze eens kunnen tonen aan familie en vrienden wat ze al kunnen.”

HKV

Olympic Hopesvaarder Tristan Vanasten uit Harelbeke was wél present in Zwevegem: “Voor mij is het amper op 10 minuutjes van thuis, voor jongens van Geel is het al snel een lange dag met een verre verplaatsing. Vandaar dat ik wel toestemming kreeg. Ik vaar zondag de K1-1000 bij zowel de juniors als de seniors. Zo onderhoud ik mijn wedstrijdritme in voorbereiding op de Olympic Hopes, waar ik K1-1000 en K1-500 zal varen. Bij de juniors was de halve finale al pittig, maar bij de seniors krijg ik ongetwijfeld nog meer weerstand.”

“Van onze club HKV zie ik Andreas Guillemyn en Stan Wyseure als opkomende talenten. Ik heb hen vaak een berichtje gestuurd om af en toe met mij mee te trainen en meestal kwamen ze af. De motivatie is er dus al. Andreas moet wel dringend zijn stijl bijsturen. Stan Wyseure is nog jong, maar heeft zijn gestalte als groot voordeel.”

Kajakclub Sobeka Zwevegem zorgt voor promotie van de kajaksport
© (Foto SJK)

(SJK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier