Judoclub Yama Arashi begint spetterend aan nieuw seizoen

Judoclub Yama Arashi. © gf
Redactie KW

Judoclub Yama Arashi Bavikhove krijgt voor de derde keer op rij het Gouden Label van de sportfederatie Judo Vlaanderen voor hun goede werking en jeugdbeleid. De club zat niet stil tijdens de coronacrisis en heeft nu bijna 200 leden.

Na 1,5 jaar geen competitie door de coronacrisis vliegt de Judoclub Yama Arashi er opnieuw in. Geen competitie betekent echter niet dat de club al die tijd stilzat. Zo organiseerde hoofdtrainer Donaat Vandeburie (37) ruim 50 buitentrainingen en liet hij de judoka’s clipjes maken.

“De coronatijd was creatief met ongeveer 25 man in groepjes van vier en op afstand. Ik zorgde telkens voor andere en nieuwe oefeningen: wel veel voorbereiding, maar het wierp zijn vruchten af. Soms lastige oefeningen maar altijd ook met het oog op plezier maken. De judoka’s keken ernaar uit.”

“De corona heeft de groep nog hechter gemaakt door alles wat we meegemaakt hebben. We verlangden wel om zo rap mogelijk weer naar alle tornooien te kunnen trekken met een grote groep gemotiveerde judoka’s”, aldus Donaat Vandeburie, bachelor LO en houder van een vijfde Dan Zwarte Gordel.

We zijn op weg om de grootste competitieclub te worden van Vlaanderen – Donaat Vandeburie

“We zijn alvast spetterend begonnen aan het nieuwe seizoen. Daar waar andere clubs het lieten afweten tijdens corona, zijn wij er 100 procent voor gegaan en dit voelen we onmiddellijk bij de start van het seizoen. Op 1 september stonden er bij de beginnersgroep meer dan 40 nieuwe iniatiatieleden op de mat en er moeten er nog bijkomen. In het omgeving zijn er ook clubs gestopt. Als we op dit elan verder gaan, halen we eind seizoen 200 leden. Dit zou alvast een mooie mijlpaal zijn. We zijn op weg om de grootste competitieclub te worden van Vlaanderen.” Als kers op de taart komt daar nu het derde Gouden Label bij.

De federatie Judo Vlaanderen heeft samen met Sport Vlaanderen een jeugdjudofonds om de kwaliteit van de jeugdwerking van clubs naar een hoger niveau te tillen. Dit fonds verdelen ze over de deelnemende clubs.

“Clubs moeten een volledig dossier opmaken over hun werking, missie, leden, competitieresultaten, diploma’s trainers, bijscholingen, randactiviteiten, ethiek, deontologie, API’s, enzovoort. De subsidie wordt via dit dossier berekend volgens een puntenstelsel. Ons lid Laetitia heeft het dossier goed opgemaakt”, gaat Donaat verder.

Dat Yama Arashi goed bezig is, bewijzen de vele nationale en internationale medailles van brons tot en met goud en vijf laureatenplaatsen op 20 deelnemers bij de verkiezing Sportlaureaten Harelbeke 2021.

Wanneer nieuwe dojo?

Om de broodnodige centen in het laatje te krijgen, organiseerde Yama Arashi onder meer een eetfestijn, een zomerse terrasjesavond, een kaarting en een tapasfestival aan huis.

“Ook leuk was de deelname aan een wedstrijd van Carrefour. Per aankoop van 20 euro kreeg je een spaarpunt voor allerhande prijzen. Alle ouders en sympathisanten zijn daar enthousiast op ingegaan en verzamelden 11.000 punten. Zo konden we onder meer veel sportmateriaal kopen”, getuigt Donaat.

JC Yama Arashi, opgericht in 1994, huisde in de feestzaal van De Gilde in Bavikhove en heeft nu een stek in de huidige dojo in de Vaarnewijkstraat in Harelbeke. De club groeide op een rustig tempo van 16 leden in het prille begin tot een 36-tal leden in 2005. Vandaag telt Yama Arashi 150 leden. waarvan 75% jonger dan 16, en wordt er op maandag, woensdag, donderdag en zondag getraind. “We weten al geruime tijd dat onze huidige dojo te klein is. Er komt een nieuwe sportsite in Bavikhove waar ook plaats voorzien is voor ons”, duidt Donaat.

“Jammer genoeg gaat dit niet vooruit. De stad keurde de budgetten voor de nieuwbouwsite goed, de eerste gesprekken met de architecten zijn er geweest, maar er zit helemaal geen vaart achter. We krijgen ook weinig tot geen respons van de stad.”

“De bedoeling is alles klaar te hebben tegen eind deze legislatuur, maar ik begin ervoor te vrezen dat het alweer niet zal lukken, en dit voor de grootste club van de stad na het voetbal, waar er miljoenen ingepompt worden. Vele judoclubs met amper de helft van ons ledenaantal en geen wedstrijdresultaten krijgen dojo’s waar ik voorlopig alleen maar kan van dromen.” (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier