Jan Durnez : “Nog geen duidelijkheid of Tour onder Menenpoort zal rijden”

© Jos Remaut rechtenvrij
Redactie KW

Het precieze traject dat het peloton in Ieper zal volgen, wordt pas later duidelijk.

In Parijs werd vandaag de Tour 2014 voorgesteld. Wat zowat iedere wielerliefhebber van de Westhoek hoopte is nu een zekerheid: op woensdag 9 juli start de 5de rit van de Ronde van Frankrijk op de Ieperse Grote Markt. Algemeen wordt aangenomen dat het peloton dan ook onder de Menenpoort zal rijden. “Daaromtrent hebben we nog geen duidelijkheid,” zegt burgemeester Jan Durnez. “We zijn dan ook nog 9 maand voor de start van het evenement.”

Basis gelegd in 2008

Het zal de eerste keer zijn in de rijke geschiedenis van de Ronde van Frankrijk dat Ieper uitgekozen wordt als startplaats. “We hebben daarvoor ook hard gewerkt,” zegt schepen van sport Dieter Deltour die samen met Yves Leterme, Matthias Leterme, wijlen Claude Vancoillie en Louis Vermeulen in 2008 de vzw FECA (Flanders Event Cycling Association) oprichtte om zo de basis te leggen voor de start in Ieper. “We organiseerden eerst een aankomst van de Vierdaagse van Duinkerke en later van de Ronde van België. De Tourorganisatie had meteen door dat onze aanvraag flink ondersteund was door de toen opgedane ervaring.”

Late start

“Het wordt ook een relatief korte rit waardoor een late start, we hoorden hier 12.30 uur als tijdstip vallen, heel wat mogelijkheden biedt naar evenementen gericht op de supporter met de koerspet op,” zegt burgemeester Jan Durnez. Er zou na de start vermoedelijk onder de Menenpoort gereden worden om dan wellicht rechstreeks naar Wevelgem te rijden zoals in de wielerklassieker Gent-Wevelgem. Een andere piste is een passage aan het Franse kerkhof Saint-Charles de Potyze.

(MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.