Inwoners kunnen de winnaars van de Zedelgemse sportprijzen mee bepalen

Redactie KW

Op zondag 1 februari kunnen toeschouwers zelf een stem uitbrengen voor hun favoriete kandidaat.

De verkiezing van de Zedelgemse Sportprijzen steekt in een nieuw kleedje. Het concept is uniek. “Op deze manier kan iedereen zijn voorkeur kwijt”, zegt Johan Van Riet, voorzitter van de Zedelgemse Sportraad.

Tijdens de Sportprijzen worden zes trofeeën uitgereikt: sportman, sportvrouw, sportbelofte, sportcarrière, uitzonderlijke prestatie en sportploeg. Ook alle kampioenenploegen worden dezelfde avond in de bloemetjes gezet. “Vroeger werden in februari de sporttitels uitgereikt. In juni werden dan nog eens alle kampioenenploegen gehuldigd. Nu kiezen we voor één evenement, dat de twee verenigt”, legt Johan Van Riet uit. De Zedelgemse Sportraad dokterde een nieuw concept uit. “Kandidaturen voor de verschillende categorieën konden ingediend worden bij de sportdienst. Daarna werden alle kandidaten gescreend door de sportraad. Elk lid van de sportraad kon in een geheime stemming per categorie een kandidaat aanduiden. Om genomineerd te worden, moeten kandidaten 60% behalen. Op die manier wordt vriendjespolitiek uitgesloten.”

Stembrief voor alle toeschouwers

De avond zelf hebben ook de toeschouwers hun inbreng en dat is vrij revolutionair. “Bij het binnenkomen krijgt iedereen een stembrief. Bedoeling is dat alle toeschouwers per categorie één kandidaat aanduiden. Het stemmen gebeurt onmiddellijk. Rond kwart over zes worden de stemformulieren opgehaald. De stemmen van het publiek tellen voor 40% mee, daarnaast is er ook een vakjury met sportkenners. De jury, die de avond zelf voorgesteld wordt, brengt net voor de aanvang van de sportavond hun stem uit. De stemmen van de vakjury telt voor 60% mee.”

De Sportraad reikt de Zedelgemse Sportprijzen uit op zondag 1 februari om 18 uur in cc Groene Meersen. “Het systeem is nieuw en wij hopen dat de nieuwe formule aanslaat bij het publiek en de kandidaten. Na de verkiezing volgt uiteraard een evaluatie en sturen we bij waar nodig”, besluit Johan Van Riet.

(DL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.