In Topsportschool van KTA Brugge kunnen leerlingen veilig sporten

Ruben Ost. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Ruben Ost. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Niettegenstaande de competities in alle sporttakken al een hele tijd stilliggen en de trainingen voor de oudere tieners slechts onder strikte voorwaarden mogen plaatsvinden, gonst het van de activiteit in de sportafdeling en de Topsportschool van KTA Brugge.

Ruben Ost (37), coördinator in de Topsportschool van KTA Brugge, benadrukt dat zowel de regelgeving van de lokale overheid en het Departement Onderwijs als de adviezen en instructies van de pedagogische begeleiding strikt opgevolgd worden.

“In de sportafdelingen van onze school zitten ruim 500 leerlingen en we hebben tot op heden nog maar weinig coronagevallen genoteerd.”

“Dankzij goede contactopsporing en de samenwerking met het CLB konden niettegenstaande enkele besmettingen, alle sportlessen blijven doorgaan.”

“Iedereen moet zich in het sportcomplex strikt aan de richtlijnen houden. Bij binnen sporten is een mondmasker verplicht en moet de anderhalve meter afstand gerespecteerd worden.”

Douchen is verboden

“Wedstrijden met contact zijn uitgesloten waardoor enkel technisch-tactische oefenvormen aan bod komen. In de kleedkamers hanteren we strikt een minimale bezetting en douchen is verboden. Handen wassen of ontsmetten vòòr en nà de sportles is ondertussen bij iedereen goed ingeburgerd en het materiaal wordt veelvuldig ontsmet.”

“Ook op de bus gelden veiligheidsmaatregelen zodat elke verplaatsing coronaveilig gebeurt.”

“Onze leraren moeten vaak heel creatief zijn om alle veiligheidsvoorschriften op te volgen. Het verdient waardering dat verschillende teamleden ook buiten hun opdracht naar school komen om klassen te ontdubbelen zodat er altijd veilig kan gesport worden”, aldus Ruben Ost.

Ook in KTA Brugge is afstandsonderwijs van toepassing voor de leerlingen van de tweede en derde graad.

“Tijdens de weken dat onze leerlingen niet op school zijn, maken we gebruik van apps en uitdagingen (challenges) om hen in beweging te houden. Sommige lessen verlopen via ‘zoom’ zodat de leerkracht oefeningen kan voortonen, toelichten en opvolgen.”

Niet naar buitenland

“We proberen er het beste van te maken en we merken dat zowel onze leerlingen als hun ouders heel tevreden zijn dat de specialisatielessen op een veilige manier verder kunnen georganiseerd worden. Voor verschillende van onze scholieren is dit de enige mogelijkheid om hun favoriete sport verder te beoefenen. In de meeste sportverenigingen staan de trainingen of activiteiten voor jongeren van hun leeftijd immers nog steeds op een heel laag pitje.”

“Toch vind ik het jammer dat de buitenlandse stages voor onze zesdejaars en het Erasmusproject in Spanje niet kunnen doorgaan”, besluit de coördinator.

(PDC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.