Hermes Oostende realiseert het mirakel van Antwerpen

Een slash van Merle Baasdam en het blok van Sarah Cools. © Bart Vandenbroucke

Na een 25-20-nederlaag herpakte Hermes Rekkenshop Oostende zich bij Interfreight Brabo Antwerpen perfect: 12-25, 19-25 en 26-28. Vooral die vierde set verliep heel bijzonder. Hermes opende dus ger seizoen met een 1-3-zege aan.

Hermes vatte het duel aan met het zestal De Leeuw, Baasdam, Gesquiere, Misojcic, Zwaanswijk en Neyt. Nieuwkomer Neyt kwam dus meteen aan de opslag terwijl nieuwkomers Vincart en Leys hun inbreng hadden als invallers. Leys nog steeds enkel in het achterveld.

Een ontstellend zwak begonnen Hermes keek snel tegen een 8-2-achterstand aan. Het gevolg van geen opslagdruk, geen blok en te weinig scores op de hoek. Dit resulteerde via 21-16 in een 25-20-eindstand voor de eerste set in de competitie.

In de tweede set tapte Hermes uit een ander vaatje. Ook Zwaanswijk die set 1 nagenoeg niet tot scoren kwam, herpakte zich heel degelijk. De opslagdruk nam toe en Hermes speelde Antwerpen compleet weg met 12-25 als eindresultaat.

Fair-play

De derde set vatte gelijkgaand aan met een 8-7-tussestand maar Hermes nam over bij 14-16 en diepte uit naar 16-21 en 19-25.. Ondertussen was bij Antwerpen Van Bouwel ingevallen voor Wellens en dat gaf extra receptionele kwaliteit aan de thuisploeg.

Set 4 startte Antwerpen met Van Bouwel in de basis. Hermes kwam weer moeilijker tot scoren terwijl Van de Perre en Ruysschaert bij Antwerpen wel konden prikken. Via 8-4 en 21-17 kreeg Hermes het heel benauwd en leek puntenverlies door een 2-2-setscore een feit. Bovendien was er bij 15-13 plots een extra punt op het scorebord verschenen voor Antwerpen (16-13), een punt dat echter nooit gespeeld werd. Coach Devos protesteerde en Antwerpen was zo fair om toe te geven dat de score niet correct was. Ja, fair play in de sport, het bestaat nog!). De stand werd teruggezet naar 15-13.

Bij 24-19 zag het er heel benauwd uit voor Hermes. Maar dan werd het Baasdam-Misojcic time! Met vooral Merle Baasdam in een absolute glansrol. Het mirakel van Antwerpen vraagt een opsomming punt per punt!

De heilige Merle Baasdam?

24-19 werd 24-20 na een mooie shoot-aanval van Misojcic op sublieme pass van De Leeuw. Baasdam kwam aan de opslag en sloeg een ace naar 24-21. Coach Moga vlucht in een time out. Via een out aanval van Antwerpen wordt het 24-22. Baasdam vond het welletjes en acete er nog eentje bovenop 24-23.

Baasdam zette daarna de 24-24-gelijkmaker op het bord. Met een block-out-aanval vanachter de drie-meter-lijn en met een derde ace in het seteinde zette ze de matchbal op het scorebord aan 24-25. Deze ging verloren na een nipte out aanval van Neyt 25-25. Misojcic, opnieuw op shoot, prikte de 25-26 op het bord en via een lucky-ball van Ruysschaert werd het 26-26. De derde wedstrijdbal bij 26-27 wordt door captain De Leeuw tweedehands op het scorebord gezet en Gesquiere zet teeen kill block op Ruysschaert voor de 26-28-eindscore.

Na het mirakel van Antwerpen hebben de meegereisde Oostendse supporters Merle Baasdam net niet heilig verklaard. (Peter Rossel)