HandbalYassin Kerckhove keert terug naar Apolloon Kortrijk

Yassin Kerckhove scoort tijdens de kampioenenmatch tegen Don Bosco Gent, bijna drie jaar geleden.© VDB
Yassin Kerckhove scoort tijdens de kampioenenmatch tegen Don Bosco Gent, bijna drie jaar geleden.© VDB
Redactie KW

Oud-jeugdinternational Yassin Kerckhove (20) zal na twee jaar in Franse loondienst opnieuw het paars-witte truitje van Apolloon Kortrijk aantrekken. “Ik heb veel geleerd bij Villeneuve, maar bij Apolloon kom ik opnieuw thuis.”

Yassin doorliep alle jeugdreeksen bij Apolloon Kortrijk. Op zijn achttiende debuteerde de linkshandige rechterhoekspeler bij het eerste team van Apolloon, dat toen nog in tweede nationale speelde. Yassin was ook vaste klant bij de nationale jeugdselecties. Na de titel en promotie in tweede schoof de youngster meer door naar eerste klasse. Na een degelijk seizoen, waarin Apolloon derde werd, lonkte het buitenland. Met Villeneuve d’Ascq (nationale 2 in Frankrijk) kwam Yassine in een professioneler milieu terecht.

“Het was belangrijk voor mij om die stap te zetten”, zegt Yassin. “Ik heb veel geleerd bij Villeneuve. Ik speelde met oud-profs als Nicolas Huyghe, die nog in Massy speelde in de Franse eerste klasse. Ik werd ook veelal als rechteropbouwer uitgespeeld, wat me als speler heeft verrijkt. Je werd ook individueel opgevolgd door een softwaresysteem, dat de kwaliteiten en prestaties van de spelers analyseerden.”

“In ons eerste seizoen stonden we er goed voor om kampioen te spelen, maar toen kwam corona. Geen officiële titel dus, maar wel de promotie naar N1. Helaas heb ik op dat niveau maar één match kunnen spelen. We trainden wel nog even door, maar op den duur heeft dat geen zin meer.”

Opnieuw thuis

Yassins Frans avontuur kende zo een einde in mineur, want hij besloot om het seizoen 2021-2022 opnieuw in Kortrijk te gaan spelen. Terug naar de heimat dus. “Het feit dat ik in Kortrijk Verpleegkunde studeer, heeft die keuze vergemakkelijkt. Want hoewel ik voelde dat mijn verhaal bij Villeneuve D’ascq nog niet volledig geschreven was, kom ik bij Apolloon opnieuw thuis. Ik kijk er naar uit om volgend jaar opnieuw in de Lange Munte te spelen en, vooral, keihard te kunnen trainen. In Villeneuve Dascq zouden ook veel spelers vertrekken, dus de toekomst van de club is hoogst onzeker. Ook dat speelde mee.”

De ambities van Yassin zijn ook bij zijn terugkeer nog torenhoog. “Ik wil graag in de BENE-League spelen. Liefst met Apolloon, als dat kan. Ik kijk ook uit naar de samenwerking met Luc Vercauteren, die vorig jaar overkwam van Doornik.”

Met Yassin telt Apolloon volgend jaar opnieuw vijf linkshandigen in de selectie. “Ik zal moeten vechten voor mijn plek”, glimlacht Yassin. “Maar ik ben competitief ingesteld, en wil sowieso alles spelen. Laat dat nieuwe seizoen maar komen.” (JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.