Gloednieuw en veelbelovend Ruislé Peirdekoers Kortebaan vervangt Ruislé Koerse

Francis en zijn broer Machiel op het terrein aan de Oudleikestraat in Ruiselede, nabij de grens met Aalter, waar straks voor het eerst het spectaculaire Ruislé Peirdekoers Kortebaan zal doorgaan. © foto RV
Redactie KW

Ook dit jaar gaat de paardenkoers ‘Ruislé Koerse’ in Ruiselede niet door, heel lang een traditie bij halfoogst kermis. Toch hoeven de fans niet te treuren; op 12 augustus vindt voor het eerst ‘Ruislé Peirdekoers Kortebaan’ plaats. “Deze discipline wint enorm aan populariteit in Nederland”, weet de organisatie.

Ook dit jaar zijn er geen paardenkoersen met ‘Ruislé Koerse’. Een lid van het vijfkoppige comité verduidelijkt: “Door de twee coronajaren was alles afgelast. Nu ligt het anders. Paardenkoersen zijn een spektakel voor de fans van het edele dier. Het zijn in eerste instantie koersen met rivaliserende paarden en rijders of jockeys. De federatie wou wel afkomen, maar er zijn gewoon quasi geen paarden meer.”

Primeur

“Zo’n mooie traditie laten verdwijnen, zou toch heel erg jammer zijn. En daarom zorgden we op vrijdagavond 12 augustus, de week voor Ruislé-kermis, voor een alternatief, een primeur voor Ruiselede en zelfs in ons land”, klinkt het bij de broers Francis en Machiel Neirinck. Op 12 augustus gaat het veelbelovende en spectaculaire ‘Ruislé Peirdekoers Kortebaan’ door.

Francis Neirinck, installateur van stalen ramen en deuren, woont vlak bij de plaats waar het allemaal gaat gebeuren het terrein aan de Oudleikestraat , zijn broer Machiel runt zijn zaak ‘Brood en Banket’ in Machelen. Ze leggen uit wat de bezoekers allemaal mogen verwachten.

De paarden koersen één tegen één over een rechte lijn van 280 meter lang en zowat 7 meter breed”

“Men sprak vroeger in paardenjargon van ‘het groot of het klein spel’. Op 12 augustus gaat het om de Top, het groot spel. De Belgische draffederatie organiseert op een zestal hippodromen, waaronder Bergen, Oostende, Waregem, Kuurne en Tongeren. In 2019 kreeg De Haan als eerste de toelating daar te organiseren op een tijdelijke hippodroom, een pop-up als het ware.”

“Wij zouden die unieke kans krijgen in 2020, maar corona dwarsboomde toen en ook vorig jaar onze rechtmatige ambitie. We zijn dus op 12 augustus de tweede organisatie in België, in samenwerking met de federatie. Het gebeuren gaat, op vraag van de federatie, door op een vrijdagavond. Want op zaterdag is Tongeren en op maandag Oostende aan de beurt.”

“Het gaat om koersen van één paard tegen één paard over een rechte lijn van 280 meter lang en zowat 7 meter breed. Het deelnemersveld omvat 16 toppaarden, waarvan 8 uit Nederland. Want daar is deze discipline razend populair, zelfs op de weg, wat hier niet mag. Met ons initiatief willen we dat fenomeen ook hier promoten.”

Finale Holland-België

“Er is een lottrekking voor twee poules van 8 paarden. Elk paard dat twee races won, gaat door naar een ‘volgende ronde’. Zo voorzien we een 35 à 40 koersen en krijgen we een halve finale en een finale Holland-België.”

“Wij hebben ervaring in het organiseren van spektakelkoersen en zijn ervan overtuigd dat de mensen echt hun hartje zullen kunnen ophalen. De toeschouwers kunnen ook zelf deelnemen, er zijn twee bookmakers ter plaatse en er kan ook online gegokt worden.”

“De piste wordt afgezet met een mooie houten omheining van een sponsor, in plaats van de gewone nadarhekken. De prijzenpot bedraagt 7.500 euro; met een enorm erkentelijke dank aan de vele sponsors. Er zal een groot scherm zijn, met een livestream en dronebeelden op dat scherm en op internet. Ruislé Peirdekoers Kortebaan wordt een mix van spektakel en volks amusement.”

Barbecue en party

Het selecte kransje toppaarden en ruiters is al een garantie voor een topevent, want ook vier winnaars van een vorige editie zullen present zijn”, aldus de paardenliefhebbers en organisatoren Machiel en Francis Neirinck. “We zijn ook heel blij dat Jos Verbeeck aanwezig zal zijn, al zal hij zelf niet driven. Deze Belgische jockey is een icoon in de paardenrensport. Hij won onder meer vier keer de Prix D’Amérique in Parijs. In zijn hele carrière pakte hij zowat 800 zeges.

“Na de koersen is er ook een uitgebreide barbecue met vis, cote à l’os, groenten, … voor 30 euro. Reserveren vooraf is aan te raden via 0473 61 00 56. Daarna is er nog een party met een top-dj tot in de vroege uurtjes.”

‘Ruislé Peirdekoers Kortebaan’ gaat door op vrijdag 12 augustus vanaf 16 uur, met ingang van het terrein aan de Oudleikestraat 10. De inkom bedraagt 5 euro. Info via Francis op 0477 20 36 43.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.